15.08.2023 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Lesy ČR rozšířily výdejny zvěřiny o čtvrtinu, zájem je hlavně o divočáky

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zvýšil o čtvrtinu počet prodejních míst zvěřiny. Prostřednictvím 54 výdejen chce uspokojit poptávku lidí po čerstvé zvěřině. "Zájem je stále velký, takže jsme na dalších jedenácti místech pořídili chladicí boxy k uchování ulovené zvěře, nově například v Jindřichově Hradci, Telči, Toužimi nebo Stříbře," uvedl výrobně-technický ředitel LČR Libor Strakoš. LČR, které spravují téměř polovinu lesů v ČR, s projektem prodeje zvěřiny pod značkou Z lesa na stůl začaly v roce 2020.

Loni podnik zvýšil meziročně prodej zvěřiny o pět procent na 29 tun. "Za prvních sedm měsíců letošního roku šlo o 11 tun a 400 vyřízených objednávek. Největší zájem očekáváme s příchodem podzimu, tedy v hlavní lovecké sezóně," doplnila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Největší zájem je podle ní o kusy o váze deset až 30 kilogramů. Z jednotlivých druhů je poptávka hlavně po mase divočáků, srnčím a daňčím. Regionálně je nejvíce objednávek na jižní Moravě, Beskydech a ve východních a v severních Čechách.

Formulář pro objednávky

Objednávku zájemci mohou učinit prostřednictvím formuláře na webu zlesanastul, na němž jsou i výdejny zvěřiny provozované Vojenskými lesy a statky ČR. "Podle veterinárních předpisů můžeme maloodběratelům prodávat pouze celé kusy zvěřiny v kůži. Někdo si ale se zpracováním masa neporadí. Ve středních Čechách a na jižní Moravě si tedy zájemci mohou na našich lesních závodech Konopiště a Židlochovice koupit už staženou zvěřinu nebo její část," uvedl Strakoš.

Investice do zpracování

Lesy ČR na jaře uvedly, že budou investovat zhruba 35 milionů korun do výstavby dvou provozů na zpracování zvěřiny na finální potravinářské výrobky. Chtěly by v nich ročně zpracovat kolem 190 tun zvěřiny nejen na balené maso, ale i na uzenářské výrobky, paštiky a další lahůdky.

Zatím má podnik zpracovnu zvěřiny v Klínech na Lesní správě Litvínov, kterou hodlá adaptovat a rozšířit i na výrobnu potravinářských produktů s roční zpracovatelskou kapacitou asi 70 tun. Novou výrobnu podnik hodlá vybudovat do roku 2024 v Lesním závodu v Židlochovicích. Zpracovatelská kapacita židlochovického provozu by měla být asi 120 tun ročně.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down