Projekt on-line tržiště má potenciál

Přes virtuální tržiště potravin od místních výrobců, které spustil loni na podzim Jihočeský kraj s agrární komorou, se prodalo zboží za šest milionů korun. Berou ho školní jídelny i dětské domovy. Ministerstvo zemědělství chce projekt využít i v jiných krajích. Uvedl to na setkání s novináři na agrosalonu Země živitelka jihočeský hejtman Martin Kuba. Zapojilo se 92 jídelen nejen z krajských škol a 58 potravinářů a zemědělců, řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Cílem tržiště je, aby děti jedly co nejvíc čerstvých a zdravých jihočeských potravin. „Tento projekt má za sebou první rok reálného fungování, přihlásily se do něj desítky jihočeských škol. Vidím tam obrovský potenciál,“ prohlásil Kuba. Ministerstvo zemědělství podle něj projevilo velký zájem získat projekt do dalších krajů. „Určitě do něj budeme zapojovat i sociální ústavy, domovy seniorů, rádi bychom do něj zapojili i nemocnice. Budeme motivovat i zemědělce, aby se do něj (víc) zapojovali. Je to podle nás nejjednodušší cesta, jak podporovat to, aby se do jihočeských jídelen dostávaly co nejčerstvější potraviny z našeho kraje. Je to taky cesta, jak pomoci drobným zemědělcům a pěstitelům, aby nemuseli jednat s řetězci a uměli to prodat napřímo,“ míní. V prvním roce měla na tržišti největší objednávky školní jídelna Dětského domova a základní školy v Horní Plané. Na druhém místě je Střední škola rybářská v Třeboni, na třetím školní jídelna Dětského domova v Písku. Zástupci těchto škol byli oceněni.

Projekt online tržiště byl spuštěn v září

Kraj spustil tržiště loni v září. Přes internet na něm mohou školy nakupovat výrobky do jídelen od místních zemědělců a potravinářů. Cílem je zajistit lokální a čerstvé výrobky a podpořit místní zemědělce. Jako první se zapojily střední školy, na jihu Čech jich je přibližně 120 a chodí do nich téměř 19 000 studentů. Časem by se mohly přidat i základní a mateřské školy, sociální ústavy nebo nemocnice. Nejvíc se na tržišti prodává maso, mléčné výrobky, ryby a rybí výrobky, jablka a brambory. „Jihočeský kraj je venkovským regionem oplývajícím těmi nejkvalitnějšími potravinami. Bohužel v dnešní době zejména malí a střední zemědělci a potravináři mají velké problémy uplatnit své zboží i na regionálním trhu,“ řekla Šťastná. Většímu podílu lokálních potravin ve školních jídelnách by podle ní pomohly i vyšší mzdy v oboru. Kuchařky a kuchaři ve školní jídelně mají 21 000 až 24 000 korun hrubého, pomocné síly 18 000 až 20 000 korun hrubého a vedoucí školní jídelny bere 30 000 až 33 000 korun hrubého. Průměrná mzda v České republice v prvním čtvrtletí dosáhla podle údajů statistiků 41 265 korun. „Další překážkou jsou finanční limity pro cenu obědů ve školních jídelnách, protože za 40 korun se velká gastro hitparáda udělat nedá,“ podotkla ředitelka.

 

Organizátoři vyhodnotili školy, které měly na tržišti největší objednávky

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down