22.09.2023 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Unie: V ČR jsou nelegální palírny stejně velké jako menší lihovary

V Česku existují nelegální palírny, které dokážou vyprodukovat stejné množství alkoholu jako některé menší profesionální lihovary. Může jít o tisíce lahví nezdaněného alkoholu. Uvedl to tajemník Unie destilatérů Jakub Gottwald. Generální ředitelství cel na tiskové konferenci uvedlo, že od ledna do srpna celníci zajistili 8400 litrů nelegálních lihovin. Oproti minulému roku vzrostl počet záchytů na komunikacích i v provozovnách.

Lihovar

Kontroly

Celníci při kontrolách na pozemních komunikacích zadrželi 5000 litrů nelegálního alkoholu, oproti loňskému roku objem vzrostl o 300 procent. V podnicích, kde objevili nekolkovaný alkohol, objem vzrostl o třetinu. Odhalili 3300 litrů, což by odpovídalo například 7600 lahvím pálenky o objemu 0,5 litru.

Spotřební daň

Podle Gottwalda se plánované zvýšení spotřební daně na lihoviny může promítnout do růstu černého trhu. Jeho společnost Lihovárek se věnuje distribuci mimo jiné ovocných pálenek z menších podniků, které růst černého trhu může výrazně zasáhnout. "Vyšší daň jednoduše rozevírá nůžky mezi cenou zdaněného alkoholu a toho nelegálního. Proto lze očekávat zvýšení aktivit v černém pálení. Na to doplatí hlavně pěstitelské palírny, které na trhu fungují jako obraný prvek právě před černým trhem," doplnil. Černý trh s pálenkami podle něj dokáže vyprodukovat stejný objem alkoholu jako ten oficiální.
Podle vládního ozdravného balíčku má růst spotřební daň z lihovin příští rok o deset procent, stejně se má pak zvýšit v roce 2025 a v roce 2026 o pět procent. V současnosti je daň z jednoho litru etanolu 322,5 Kč. V roce 2026 to bude 411 Kč. Prakticky tak za lahev 40procentní lihoviny je jen spotřební daň 64,5 Kč a po třech letech zvyšování daně to bude přes 82 Kč.

Gottwald uvedl, že v minulosti se kontroly věnovaly hlavně oficiálním producentům. "K tomu se teď zjevně výrazně více přidává dohled nad lihovinami dále v distribučním řetězci, tedy i v pohostinství. Je to zcela logické a vzhledem k vývoji trhu je to i nezbytné. Nezbývá než doufat, že zvýšená kontrola dozorových orgánů bude mít kýžený efekt a dojde ke vymizení části odbytišť černých palíren," dodal.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down