Podpora exportu českých firem

Podpořit export českých firem je cílem podnikatelské mise vedené ministrem zemědělství Markem Výborným do Kazachstánu a Uzbekistánu. V rámci business fór v Akmolinské a Turkestánské oblasti v Kazachstánu se ministr Výborný a další členové delegace setkali s tamními obchodními partnery. Na programu bylo i bilaterální jednání s kazašským ministrem zemědělství a s dalšími představiteli státní správy obou zemí.

Zájem je zejména o genetický materiál

„Pokud jde o podporu exportu, jsou pro nás a naše firmy přímé obchodní kontakty v Kazachstánu a Uzbekistánu velkou příležitostí a my musíme být připraveni je navazovat a rozvíjet. V konkrétních oblastech se chceme zaměřit především na obory perspektivní z hlediska národních zemědělských strategií obou zemí. Půjde například o export zemědělské techniky, stájových technologií, osiva a krmiva, ale i hotové potraviny. Věnovali jsme se i otázce spolupráce v genetice skotu. Stranou nezůstala ani spolupráce ve vzdělávání v zemědělství a také vysoké školství, kde dobře funguje již nyní,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný. Podnikatelská mise má podpořit export českých firem.  Cesta má přispět k nalezení nebo posílení účasti firem z ČR na trzích alternativních k Rusku a Bělorusku, kde řada z nich své aktivity ukončila. Vzhledem k tomu, že se mise zúčastní i Jihočeská univerzita a Jihočeské výzkumné centrum akvakultury a biodiverzity hydrocenóz, předpokládá se i rozvoj spolupráce v oblasti sladkovodního rybářství.  V delegaci je asi 40 účastníků z oblasti zemědělské, živočišné, potravinářské, rostlinné, ale také vodohospodářské, agroturistiky, zemědělských strojů, čerpací techniky, farmacie a řešení odpadů a jejich zabezpečení. Cesty se zúčastní také zástupci Agrární komory ČR, Zemědělského svazu, Potravinářské komory ČR i akademické sféry.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down