Vodní cyklus na Zemi je mimo rovnováhu kvůli změnám klimatu

Světový vodní cyklus se kvůli změnám klimatu dostává mimo rovnováhu. Uvádí to zpráva Světové meteorologické organizace (WMO), která obsahuje data za minulý rok. Některé oblasti planety Země zažily loni extrémní srážky, další části naopak dlouhé sucho a úbytek vlhkosti v půdě.

Krajina s vodní plochou

Podle zprávy více než polovina řek, jezer, přehrady a dalších území zadržujících vodu vykazovala v roce 2022 stav, který se odchyloval od dlouhodobého průměru. "Většina těchto oblastí byla více vyschlá než průměr, a jen malá část zadržovacích ploch vykazovala stav nad či výrazně nad normálními podmínkami," uvedla WMO.

Růst teploty

Podle ní za výkyvy ve vodním cyklu můžou změny klimatu a růst průměrných teplot. "Teplejší atmosféra zadržuje více vlhka. Zažíváme výrazně silnější srážky a záplavy. Na druhé straně extrému pak jsou silnější výpary, sušší půda a intenzivnější sucha," uvedl šéf WMO Petteri Taalas.
V loňském roce tak svět zažil například v Asii ničivé povodně, zatímco velkou část Evropy a některé regiony v Americe či Číně trápilo dlouho trvající sucho. Největší světová pohoří, například Himálaj, Alpy či Andy, zaznamenávají pokles sněhové pokrývky. Tato situace jen dále komplikuje přístup obyvatelstva k pitné vodě. Takový problém zaznamenalo alespoň jeden měsíc v loňském roce 3,6 miliardy lidí.

Souvislost s příírodními katastrofami

WMO varuje, že velká část přírodních katastrof je nějakým způsobem spojena s vodu. Státy tak vyzývá, aby více a lépe monitorovaly své vodní zdroje, tak aby byly k analýze k dispozici přesná data.
V letošním roce pak bude mít pravděpodobně výrazný dopad na vodní cyklus fenomén El Niňo, píše organizace. Podle některých odhadů i díky tomuto fenoménu by letošní rok mohl vykázat výrazné odchýlení teplot od dlouhodobého průměru.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down