Svaz: Pekárnám chybí absolventi, budoucnost je v modernizaci a automatizaci

Počet absolventů učebních oborů nedokáže pokrýt potřeby českých pekáren. Ročně ze škol vyjde pouze zhruba 100 lidí, v oboru ale zůstane jen kolem 30 procent. Podniky by přitom potřebovaly 600 až 800 nových zaměstnanců. Budoucnost oboru je v inovacích, které přinesou úspory energií a sníží množství zaměstnanců. Novinářům to řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý.

Podle Hlavatého do pekařského oboru z absolventů škol míří hlavně lidé, kteří mají obor v rodině a jdou například do rodinných podniků. Uvedl, že na tříletém oboru pekař je v průměru 600 až 700 učňů ročně, ale ne všichni studium dokončí.
Pekárny jsou také stále závislé na velkém podílu lidské práce. Hlavatý poznamenal, že v oboru je mezi 20 000 až 25 000 lidmi a zároveň byl v minulosti obrat pekáren v ČR 25 miliard korun ročně, po zdražení může jít o částku přes 30 miliard korun.

Zastaralé technologie, potřeba investic

Upozornil na to, že velké množství pekáren je technologicky zastaralých. Podle Hlavatého je jeden z důvodů to, že dlouhou dobu byly ceny pečiva v Česku velmi nízké a podniky neměly prostor k tomu dosáhnout takové ziskovosti, aby mohly investovat. Nyní se ukazuje, že právě investice jsou klíčovým problémem. "Budoucnost malých i velkých pekáren je v investicích do technologií, které sníží spotřebu energií a sníží počet zaměstnanců," doplnil.
Podotkl, že i právě ekonomická situace, která přišla s růstem cen energií, a následná inflace způsobily to, že se pečivo dostalo na cenovou úroveň, kterou by mělo mít. V ČR podle Hlavatého už existují technologicky velmi pokročilé pekárny, které jsou téměř plně robotizované a produkci prakticky ovládají pouze operátoři automatických systémů. Výrobky z těchto podniků jsou na velmi vysoké úrovni a vyhrávají i v soutěžích, doplnil.

Spotřeba pečiva

Bochniky chleba

Spotřeba pečiva se podle Hlavatého i v době vysoké inflace výrazně nezměnila, i když se to v loňském roce očekávalo. Lidé také méně plýtvají, což lze sledovat na tom, že kupují například menší balení. Dříve lidé vyhodili 30 až 50 procent pečiva, uvedl.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down