08.11.2023 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Hostíně u Vojkovic začala sklizeň křenu

V Hostíně u Vojkovic na Mělnicku dnes začala sklizeň křenu, na místní pole se vrátil po více než 30 letech. Nyní se křen do ČR převážně dováží, hostínská produkce může aktuálně nahradit více než desetinu dovozu. Do obchodů zamíří křen z necelých 16 hektarů, další tři hektary má farma vyčleněné na experimenty s výškou sadby, sklony a podobně. Zakladatel Českého chřestu a Mělnického křenu Jiří Šafář  řekl, že sklizeň odhaduje na 120 až 150 tun. Podle ministra zemědělství Marka Výborného se do ČR ročně doveze zhruba 1000 tun křenu, a to převážně z Maďarska a Rakouska.

Nyní se křen sklízí tak, že se vyorává a lidé jej sbírají. Specializovaná technika je ale na cestě. "Doufáme, že během 14 dnů přijede mechanizace, která bude vyorávat až 70 centimetrů hlíny a obracet ji, pak se křen ručně vyndá z hlíny, hází se na valník a jede  na sklad," popsal Šafář.

Od myšlenky po první sklizeň křenu uplynulo pět let

Od první myšlenky po první sklizeň křenu v Hostíně uplynulo pět let a příprava stála asi 25 milionů včetně zajištění balení a techniky. V příštích letech by se plochy osazené křenem mohly v okolí Hostína ještě zvětšit, podle Šafáře by zájem obchodů byl, ale komplikace jsou s kapacitou lidské práce a logistikou. "Třeba na 30 hektarů bychom si troufli," dodal farmář.

V Hostíně pěstují také chřest, letos jej sklízeli z přibližně 180 hektarů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down