Na pondělní protest přijelo zhruba osm stovek traktorů

Na pondělní protest části zemědělců přijelo do hlavního města kolem 800 traktorů, ve 14:30 se akce účastnilo 4000 až 5000 lidí. Uvedl to dnes na tiskové konferenci v Praze jeden z organizátorů, bývalý prezident Agrární komory ČR a předseda představenstva společnosti Rabbit Zdeněk Jandejsek. Ohradil se proti výrokům premiéra Petra Fialy  a ministra zemědělství Marka Výborného, že za akcí byly politické cíle. S dalšími kroky organizátoři pondělního protestu, kterým je také předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek, vyčkají mimo jiné na výsledky jednání v Evropské komisi.

Podle Jandejska zemědělci z protestu odjeli, protože je "doma čekala práce"

Společně s Dufkem Jandejsek kritizoval způsob, jakým některá média informovala o pondělním protestu. Účastníky protestu podle nich neprávem vylíčila za proruské stoupence a tvrdila, že zemědělci způsobí blokádu Prahy, která se ve skutečnosti nekonala. Policie ČR před 14:00 na síti X informovalo o tom, že se většina traktorů vrací z pražské magistrály domů. Podle koordinátora protestu pro Ústí nad Labem a Litoměřice Miloše Malého se části zemědělcům nelíbilo provolávání protivládních hesel, protože chtěli poklidnou akci. Hovořil také o "ukradeném protestu". "Jestli někdo někomu něco ukradl, tak to byl pan Malý," řekl dnes Dufek. Pana Malého podle svého vyjádření nikdy neviděl a s akcí neměl nic společného, uvedl. Někteří zemědělci podle Jandejska odjeli z protestu proto, že na ně "doma čekala práce." Část se také bála kontrol traktorů ze strany Policie ČR, dodal.  S dalšími kroky organizátoři pondělního protestu vyčkají podle Dufka mimo jiné na výsledky jednání v Evropské komisi. Například v pondělí 26. února mají ministři zemědělství EU jednat o volném obchodu s Jižní Amerikou, řekl Dufek. "Tak na to my si počkáme a pak teprve stanovíme další kroky," doplnil Dufek.

Fiala v pondělí připomněl, že Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství se od protestu distancovaly. "S těmi, kteří skutečně reprezentují zemědělce, jednáme a společně se bavíme o tom, co naše zemědělství potřebuje," uvedl premiér. Podle Dufka Výborný a Fiala protest zemědělců v Praze dehonestovali. Za pochopitelné a oprávněné považují požadavky zemědělců představitelé opozičních stran.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down