Lokální výrobky mají problém dostat se do řetězců, podpoří je soutěž

Pro lokální producenty potravin je podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) stále obtížné dostat se do velkých supermarketů. Zvýšit povědomí o jejich výrobcích má proto soutěž Regionální potravina, jejíž 15. ročník dnes ministr zahájil na tiskové konferenci v Praze.

Klobásy

Slavnostní vyhlášení bude v létě

Tradičně se do soutěže mohou hlásit producenti ze všech krajů kromě Prahy. Pod značkou Regionální potravina ministerstvo zemědělství podle Výborného aktuálně eviduje 428 výrobků od 332 producentů. Slavnostní vyhlášení soutěže se uskuteční letos v létě.

Čtrnáct let soutěže

Označení Regionální potravina mohou producenti na výrobku používat čtyři roky od jeho udělení. Za 14 let se do soutěže podle generálního ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Petra Dlouhého přihlásilo 18 718 výrobků, ocenění jich získalo 1473. "Nejvíce výrobků bylo přihlášeno v Ústeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji," řekl. Nejpočetněji pak byly zastoupeny výrobky v kategoriích alkoholické a nealkoholické nápoje nebo ovoce a zelenina, a to ať v čerstvé, či zpracované formě, uvedl.
Do soutěže se podle ministra Výborného většinou, ze 67 procent, hlásí mikropodniky s méně než deseti zaměstnanci. Přibližně čtvrtina pak připadá na společnosti, které mají do 50 pracovníků, a zbylých osm procent jsou společnosti s 51 až 250 zaměstnanci, řekl Výborný.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down