Nespokojení zemědělci protestují v Praze, před vládou jeden z nich vysypal hnůj

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) respektuje právo protestovat, vysypání hnoje před úřadem vlády v Praze ale považuje za neférový přístup, uvedl dnes na síti X. Řidiče, který hnojem zasypal i tramvajové koleje, a zkomplikoval tak provoz MHD, policisté podle svého vyjádření na X zadrželi. Je podezřelý z několika přestupků.

"Právo kohokoliv na protest respektuji a jsem připravený vyrazit férově diskutovat mezi zemědělce. Poctivý přístup očekávám i od pořadatelů, kteří slíbili nezablokovat dopravu v Praze včetně MHD. Hnůj vysypaný na tramvajové koleje za takový přístup zrovna nepovažuji," řekl Výborný.

Hnůj

Demontrace před úřadem vlády

Na dnešní protest zemědělců do ulic v Praze podle odhadu Agrární komory (AK) vyjelo asi 700 traktorů a další techniky. Účastní se asi 3500 lidí, řekla mluvčí AK Barbora Pánková. Největší účast je podle ní z Plzeňského kraje, Vysočiny a Středočeského kraje. Doplnila, že celkový počet strojů dnes AK odhaduje na 1000, lidí by pak mohlo dorazit až 4000.
Okolo Letenských sadů budou zemědělci jezdit přes nábřeží Edvarda Beneše, Chotkovy sady a ulicemi Milady Horákové, Veletržní, Dukelských hrdinů a dál po nábřeží k úřadu vlády, kde má v poledne začít demonstrace. S účastníky protestu se tam chce setkat ministr Výborný.

Požadavky zemědělců

Zemědělci požadují od vlády podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanění evropské provozní dotace.*

Traktory v centru Prahy - protest zemědělců

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down