Světové ceny potravin v březnu poprvé za osm měsíců vzrostly. Zdražování rostlinných olejů, mléčných výrobků a masa totiž převážilo nad poklesem cen cukru a obilovin. Vyplývá to ze zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
Souhrnný index FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v březnu meziměsíčně zvýšil o 1,1 procenta na 118,3 bodu. V meziročním srovnání nicméně vykazoval téměř osmiprocentní pokles.
Roslinné oleje, mléčné výrobky, maso
Index cen rostlinných olejů se v březnu meziměsíčně zvýšil o osm procent a dostal se na roční maximum. Index cen mléčných výrobků vzrostl o 2,9 procenta a index cen masa stoupl o 1,7 procenta.
Obiloviny a cukr
Index cen obilovinse v březnu naopak meziměsíčně snížil o 2,6 procenta a v meziročním srovnání vykazoval pokles o 20 procent. Cukr meziměsíčně zlevnil dokonce o 5,4 procenta, meziročně však jeho cena vzrostla o téměř pět procent.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!