Spotřeba biopotravin v České republice sice roste, ale pomalu
Spotřeba biopotravin v Česku roste, ale pomalým tempem. Od roku 2021 stoupla jen o necelé půl procento, řekla manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková. Ke konci roku roku 2021 byl podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů 1,66 procenta, letos to bude přes dvě procenta. Zatím se tak podle ní nedaří naplnit akční plán Ministerstva zemědělství, jehož cílem je dostat podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů na čtyři procenta do roku 2027.
České biopotraviny by se měly více dostávat do obchodních řetězců
"Akční plán se nedaří naplnit. Je to dáno tím, že přišla ekonomická krize, drahé ceny energií, inflace a spotřebitelé částečně ustoupili od toho kupovat biopotraviny," uvedla Urbánková. Zájem o biopotraviny přitom podle ní roste. Lidé si uvědomují, že nadužívání konvenčních přípravků na ochranu rostlin přináší rizika, tvrdí Urbánková. Situaci by podle ní pomohlo, kdyby se české biopotraviny dostávaly více do obchodních řetězců. "V Česku je zastoupení (biovýrobků v obchodních řetězcích) minimální, naše řetězce mají zahraniční matky a ty nemají moc zájem mít tam tuzemské biopotraviny," řekla manažerka.
Nejvíce biovýrobků přitom lidé nakoupí právě v supermarketech. Podle informací ministerstva zemědělství vzrostl obrat společností, které podnikají v biopotravinách, z 10,22 miliardy v roce 2021 na 11,3 miliardy Kč v roce 2022. Hodnota spotřebovaných biopotravin dosáhla předloni podle ministerstva 6,95 miliardy korun. V supermarketech a hypermarketech nakoupili lidé biopotraviny za 2,4 miliardy Kč, v drogeriích za 1,23 milionu korun a v prodejnách zdravé výživy si lidé nakoupili biopotraviny za 643 milionů korun. Z dovozu bylo zhruba 60 procent spotřebovaných biopotravin.
Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza uvedl, že biopotravin se v obchodních řetězcích prodá mírně přes tři procenta. "Řada z nich je vyrobená v ČR, ale ze surovin ze zahraničí, protože českých biosurovin je bohužel nedostatek a mnoho velkých zemědělců preferuje konvenční produkci, kterou není tak složité vyprodukovat," uvedl Prouza. V Česku je podle něj také málo ekologických výrobců, kteří by dokázali vyprodukovat dostatek množství zboží tak, aby mohli po celý rok zásobit síť několika stovek obchodů po celém Česku. Pomohlo by, pokud by se producenti biopotravin spojovali do družstev, tvrdí. Poptávku by zvýšilo i to, kdyby stát lépe lidem vysvětloval výhody biopotravin, dodal.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!