Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí

Švýcarští vědci vyvinuli nový způsob výroby čokolády, která by měla být zdravější a šetrnější k životnímu prostředí. V nové receptuře se využívají vedle kakaových bobů ještě další části kakaového plodu, které slouží také částečně jako sladidlo, informovala agentura DPA.

Kakaové boby

"Náš proces využívá k výrobě čokolády další komponenty z kakaových plodů," uvedl vědecký tým kolem Kima Mishry ze Spolkové vysoké technické školy v Curychu v časopisu Nature Food. Výsledný produkt má podobnou chuť jako obvyklá čokoláda, ale nabízí zároveň lepší nutriční hodnoty, obsahuje více vlákniny a menší podíl nasycených mastných kyselin.
Zároveň by tento způsob výroby čokolády mohl výrazně snížit potřebu půdy k pěstování kakaa "a s tím spojené oteplování povrchu země v porovnání s průměrnou evropskou produkcí hořké čokolády", stojí v článku.

Pěstování kakaovníku

I když jsou kakaové boby - z nichž se čokoláda vyrábí - jen malou částí plodu kakaovníku, je k jejich produkci zapotřebí velké množství zemědělské plochy. A tedy i objem vyprodukovaných skleníkových plynů je v porovnání s výsledným produktem získaným z plodů nepoměrně vysoký. "Z toho důvodu by mohl postup využívající větší část z kakaového plodu, jako jsou dužina a slupka, vést k redukci dopadů na životní prostředí," uvádí výzkumný tým. Podlouhlý plod kakaovníku - známý také jako kakaový lusk - má tvrdou vnější vrstvu. Když se plod rozřízne, je vidět skořápka a uvnitř seřazené kakaové boby, které jsou obklopeny světlou dužinou.

Další zdroj příjmu

Drobní pěstitelé by mohli využít novou čokoládu k prodeji dalších složek plodů, a získat tak další zdroj příjmu, píší výzkumníci. Z exotického ovoce pak zůstane nevyužitá pouze vnější slupka, která se podle vědců tradičně používá především jako palivo nebo na kompost.
Než bude možné novou čokoládu koupit, bude to ale ještě nějakou dobu trvat. "Ukázali jsme, že naše čokoláda je atraktivní a chuťově srovnatelná," říká Mishra. Curyšská technická vysoká škola už požádala o patent na recepturu čokolády z kakaových lusků.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down