Mlékárenským výrobkem roku se stala Jihočeská niva z Madety

V Česku roste obliba plísňových sýrů, na celkové spotřebě už mají podíl zhruba osm procent. Uvedl to  předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Potvrzují to podle něj i výsledky soutěže o mlékárenský výrobek roku. Cenu absolutního vítěze i za novinku roku totiž letos obdržely Jihočeské nivy z produkce Madety. Ocenění včera  v Praze předal Kopáček spolu s náměstkem ministra zemědělství Miroslavem Skřivánkem a prezidentkou Potravinářské komory Danou Večeřovou.

Hlavní ceny si odnesla mlékárna Madeta

Kromě ceny absolutního vítěze získala Madeta také cenu za nejlepší novinku roku.  V prvním případě se jednalo o premium variantu se 70 procenty tuku a novinkou byla variantu, která obsahuje pouze 30 procent tuku. Podle Kopáčka i Večeřové to odráží aktuální trendy ve spotřebě, kdy si lidé na jednu stranu rádi dopřejí, ale mají zájem také o vyváženou stravu. Stejné trendy pozoruje i společnost Lactalis, která vlastní mlékárny v Klatovech a Kuníně. Kategorie dezertů u nich tvoří zhruba 18 procent spotřeby na trhu mléčných výrobků a produkty se zdravotním benefitem tvoří téměř polovinu spotřeby. Podle Kopáčka jsou v Česku aktuálně tři výrobci plísňových sýrů. Kromě Madety jsou to Sýrárna Dolní Přím na Královéhradecku, která za rok vyprodukuje až 1200 tun plísňového sýru, a mlékárna z Otinovsi na Prostějovsku. Madeta je podle něj jediná mlékárna na světě, která dokázala vyrobit modrý sýr téměř bez tuku. Běžně má niva obsah tuku 50 až 60 procent, řekl.

Večeřová na předávání cen ocenila kvalitu českých mlékárenských výrobků. "Ale abychom se mohli posouvat dál a přinášet další inovativní výrobky, je potřeba investovat. A v tom bohužel stát nepomáhá, protože podporuje jen produkci mléka, a už nepodporuje jeho zpracování," řekla. Až 30 procent vyprodukovaného mléka se podle ní vyveze z Česka do zahraničí a následně se dovezou zpracované výrobky. Z informací svazu vyplývá, že celkový vývoz syrového mléka dosáhl loni 722,5 milionu litru, což je skoro čtvrtina české výroby.

Madeta kromě ceny za absolutního vítěze a novinku roku zvítězila také v kategorii polotvrdých sýrů. Dvě ceny v soutěži o mlékárenský výrobek roku obdržela Mlékárna Olešnice, v kategorii konzumních smetan zvítězila Mlékárna Pragolaktos a ve dvou kategoriích vyhrál také výrobce sýrařských a mlékárenských specialit Savencia. Mimo jiné obdržel i cenu za nejlepší českou sýrovou etiketu za rok 2023 od Klubu sběratelů kuriozit. Kategorií bylo celkem 13.

Výrobky v soutěži hodnotí odborná komise, posuzuje celkovou kvalitu přihlášených vzorků, obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a správnost označování výrobků podle platné potravinové legislativy. U novinky roku posuzuje komise i míru inovace ve výrobě, ekologičnost obalu, přínos udržitelnosti nebo zda je výrobek určený pro specifickou cílovou skupinu. Do 21. ročníku soutěže, kterou svaz pořádá, se letos zapojilo 24 průmyslových mlékáren, přihlásily celkem 72 výrobků.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down