O samosběry jahod ve středních Čechách je zájem, nyní se mají naplno rozjet. Ceny jsou oproti loňsku vyšší, za kilogram jahod samosběrači zaplatí zhruba od 89 do 100 korun. O značnou část úrody přišli pěstitelé kvůli dubnovým mrazům. Očekávají, že sezona jahod skončí dříve než loni. Naopak postupně už navazuje sklizeň hrášku nebo česneku.
Na Farmě Vraňany začal letos samosběr 13. května. Bylo to o tři týdny dříve, než je obvyklé. "Očekáváme, že se zájem enormně zvýší," řekla Dagmar Hančová z Farmy Vraňany. Podle ní lidé na samosběry přijíždějí, ale protože až nyní se přiblížil obvyklý termín zahájení jahodové sezony, vzroste i počet zákazníků, kteří si pro jahody přijedou. Otevřeno je každý den, cena je mírně vyšší než loni, činí 100 korun za kilogram. "Máme to štěstí, že zákazníci to chápou a jezdí nás podporovat," doplnila Hančová.
Samosběry i dalších plodin
V minulých letech se běžně samosběr jahod protáhl i do letních prázdnin, letos to tak ale podle farmářky nebude. Naopak už zde začal samosběr hrášku, blíží se samosběr česneku a postupně též začne sklizeň okurek nebo rajčat, jejich plochy zde oproti loňsku v důsledku velkého zájmu narostly. Připravena bude s postupem sezony i sklizeň paprik, melounů, cibule a brambor.
Jahodová pole v Sedlčánkách u Čelákovic zažívala v prvních dnech po spuštění samosběrů velký nápor. Otevřeli je minulý pátek, mimo provoz bylo zatím jen pondělí. "Lidi si prostě chtějí sami natrhat, mít pocit, že si vybrali svoji jahodu, plody nestačí dozrávat, ve středu se na samosběrech nasbíralo 2400 kilo," řekl majitel jahodárny Jiří Sixta.
Dubnové mrazy
Kvůli dubnovým mrazům přišla farma zhruba o 65 procent úrody, část ochránili fólií. Lidé si letos za samosběr připlatí o 20 korun, kilo jahodvyjde na 89 korun. Jahody pěstují v Sedlčánkách na deseti hektarech, čtyři hektary má firma ještě v Kolíně, loni z nich sklidili přes 200 tun jahod, letos očekávají kolem 100 tun. Sixta předpokládá, že samosběry nyní potrvají měsíc až pět týdnů. "Teď už pojedeme nonstop, postupně to odkrýváme," doplnil.
Samosběry připravuje také Farma Dryák, ale i zde se vypořádávají s dopady mrazů. Zatímco česnek a okurky nakládačky brzy nabídnou, jahod je zatím málo. "Teprve s nimi letos začínáme," řekla Nikola Vedralová z farmy.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!