Nejlepší ekofarmou je letos Statek Winter z Vysokých Žibřidovic

Nejlepší ekofarmou roku 2024 se stala rodinná firma Statek Winter z Vysokých Žibřidovic na Šumpersku, která se specializuje na chov skotu a prodej vyzrálého hovězího masa v kvalitě bio. Pořadatelé soutěže ocenili zodpovědný přístup majitelů farmy k chovaných zvířatům, krajině i zaměstnancům. Ocenění bude předáno 29. června na farmě ve Vysokých Žibřidovicích. Novinářům to řekla manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková.

Statek Winter hospodaří na 417 hektarech půdy na úpatí Jeseníků a Orlických hor. O chod hospodářství se stará sedm stálých zaměstnanců. Statek na horských loukách chová 280 kusů skotu. Základní stádo tvoří český strakatý skot, který doplňují masná plemena. Na statku podle Urbánkové kladou velký důraz na ekologické zemědělské postupy i lokální produkci. "Naše maso je vysoce vyzrálé a zvířata žijí celoročně na horských loukách, kde jsou chována s ohledem na jejich celkovou pohodu. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že takto produkované maso je pak křehčí, šťavnatější a chuťově kvalitnější," uvedl zakladatel a majitel statku František Winter.

Vlastní porážka a bourárna masa

Hospodářství má vlastní certifikovanou porážku a bourárnu masa, do které farma investovala šest milionů korun. Oba provozy fungují v režimu ekologického zemědělství a slouží také farmářům z okolí. Velká část odběratelů hovězího masa z produkce Statku Winter pochází z regionu. Farma zásobuje masem hlavně okolní restaurace a domácnosti. Zajímavou cílovou skupinou jsou v poslední době i žáci základních škol, kteří se stravují ve školních jídelnách. "Díky projektu Od vidlí po vidličku jsme začali zavážet některé školní jídelny. Máme tak možnost vychovávat v rámci filozofie podpory lokální produkce budoucí zodpovědné spotřebitele," podotkl Winter.

Poptávka po biopotravinách

Poptávka po hovězím biomase podle Wintera pomalu roste a lidé se čím dál více zajímaví o to, jak biopotraviny vznikají a jak jejich produkce ovlivňuje kvalitu životního prostředí. Maso ze Statku Winter si mohou lidé objednat elektronicky pomocí poptávkového systému. Farma zatím objednané maso neposílá, zájemci si pro něj musí přijet na statek ve Vysokých Žibřidovicích nebo na další dvě místa nedaleko. "Většina našich odběratelů pochází z regionu, což odpovídá filozofii značky, kdy místní obyvatelé nakupují místní produkci, což nejen pomáhá regionu z hlediska ekonomického, ale má to také pozitivní ekologický dopad," řekl Winter.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down