Myslivci odmítají schválenou novelu zákona o myslivosti, chtějí zabránit přijetí

Myslivecká jednota zásadně odmítá novelu zákona o myslivosti, kterou ve středu schválila vláda. Uvedl to předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota. Myslivci jsou připraveni zabránit přijetí novely všemi zákonnými prostředky, uvedl.

Přemnožení zvěře

Běžící srnec

Novela zákona má podle ministra zemědělství Marka Výborného vyřešit problém s přemnoženými stavy spárkaté zvěře, myslivci ale tvrdí, že předložený zákon se nevěnuje příčinám narůstajících počtů zvěře a zvyšujících se škod na lesních a zemědělských pozemcích v některých částech ČR. Ministerstvo zemědělství kritiku myslivců odmítlo, podle úřadu řeší novela příčinu i dopady problému.

Připomínky myslivců

Zákon podle Janoty odmítá téměř celá komunita myslivců napříč Českem, podle myslivců nezajistí dosažení hlavního cíle, tedy snížení stavů spárkaté zvěře. "Naopak povede k neúměrnému organizačnímu zatížení státní správy s významným ekonomickým dopadem pro státní správu a obce s rozšířenou působností," řekl Janota.
Za nestandardní považují myslivci také to, že ministerstvo zemědělství (MZe) po vypořádání připomínek k novele nepředložilo návrh zpět Legislativní radě vlády a požádalo o urychlené projednání upraveného znění návrhu zákona na nejbližší schůzi vlády. Předseda rady vlády Michal Šalomoun (Piráti) neprojednání odůvodnil časovou naléhavostí přijetí zákona. K novele zákona by měl Šalomoun vypracovat stanovisko a doporučuje v dalším legislativním procesu text návrhu zkontrolovat a případně upravit.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down