Chystaná novela zákona o požární ochraně podle sdružení přidá lesníkům práci bez náhrady

 Chystaná novela zákona o požární ochraně přidá nestátním vlastníkům lesů nové povinnosti bez ohledu na přírodní podmínky, praktické možnosti a bez finanční náhrady. Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL) to uvedlo v tiskové zprávě. Novela má nastavit pravidla požární prevence v lesích kvůli riziku velkých požárů, jako byl v národním parku České Švýcarsko, i v souvislosti s klimatickou změnou. Nestátní lesníci uvádějí, že nebyli do přípravy návrhu zapojení, ačkoliv o to SVOL opakovaně žádal.

Protipožární opatření musí být po dohodě s vlastníkem a za finanční náhradu

Předseda SVOL Jiří Svoboda uvedl, že se lesníci budování nových protipožárních předělů, zdrojů hasební vody a případnému zpřístupnění území novými lesními cestami nebrání, pokud bude smysluplné. "Ale musí být realizované pouze a výhradně po dohodě s vlastníkem lesa a za adekvátní finanční náhradu. I tady musí platit: Kdo platí, ten poroučí," řekl. Sdružení uvedlo, že návrh novely zákona o požární ochraně předložilo Ministerstvo vnitra do meziresortního připomínkového řízení. Podle Svobody nevzalo v potaz, že 45 procent lesů v republice nepatří státu. Požár v národním parku České Švýcarsko podle SVOL odhalil mnoho hrozeb, které souvisejí s klimatickou změnou, přístupy k ochraně přírody, vysokou návštěvností některých přírodních lokalit či limity hasebních zásahů. Svoboda uvedl, že lesníci očekávali, že událost přiměje politiky a odborníky k hledání způsobů prevence a k diskusi se všemi zainteresovanými. "Opak je ale pravdou," uvedl. Navrhovaná opatření byla podle něj připravená od stolu, nerespektují přírodní překážky, neberou v potaz vlastnická práva ani náklady spojené s realizací. Novela zákona o požární ochraně podle sdružení nestátních lesníků například požaduje zpřístupnění lesních cest a jiných komunikací pro vjezd požární techniky a provedení požárního zásahu v souvislém lesním porostu s výměrou nad 50 hektarů. Podle návrhu by se požadavek měl týkat i lesních svážnic. Ty ale podle sdružení nemají dostatečné zpevnění a jsou obtížně sjízdné v horším počasí. Vlastníci lesů by rovněž u takzvaných určených lesních cest měli zajistit dostatečný průjezdní profil ořezáváním větví nejméně do čtyř metrů výšky, což podle SVOL výrazně zvýší jejích náklady. Návrh mimo jiné také požaduje, aby v chráněných krajinných oblastech, národních přírodních rezervacích, v národních parcích byly vytvořené protipožární předěly na každých 50 hektarech a aby u nich v okruhu do 30 metrů byly odstraněné odumřené a pokácené stromy, náletové dřeviny a podrost, stojí ve zprávě SVOL. Podle sdružení to je neadekvátní zásah do vlastnických práv. Zdroje hasební vody by tam podle novely měly být od sebe vzdálené nejvýše tři kilometry.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down