Potravinami Zlínského kraje jsou letos slanina, tvarohové buchty i medovina
Slanina, tvarohové buchty nebo medovina z dubového sudu figurují mezi osmi výrobky, které letos ve Zlínském kraji získají právo užívat značku Regionální potravina. Hodnotitelská komise vybírala ze 120 přihlášených výrobků od 34 producentů. V tiskové zprávě to sdělila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Eva Češpiva. Loni v regionu komise vybírala ze 144 výrobků od 37 producentů.
Slavnostní předání ocenění se uskuteční 14. září na Dni Zlínského kraje ve Zlíně. "Jsem velice potěšen, že mají výrobci o značku Regionální potravina takový zájem. Potvrzuje to zároveň, že jejich důraz na lokálnost všech použitých surovin a zaměření na podporu svého regionu stále roste," uvedl regionální koordinátor soutěže Lukáš Vacek ze společnosti FESTING. Soutěž se koná ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy, letos popatnácté. Značku Regionální potravina mohou získat lokální producenti zemědělských a potravinářských výrobků, kteří nemají více než 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
Význam původu potravin
"Je velmi důležité, aby si lidé uvědomovali původ potravin, což je klíčové pro udržitelnost a podporu místního hospodaření. Toto ocenění přispívá k ekologicky šetrnějšímu způsobu výroby a distribuce potravin a zároveň pomáhá zachovat tradiční postupy a kulturní dědictví daného regionu," uvedla Lenka Plšková. V roce 2023 v soutěži Regionální potravina ve Zlínském kraji zvítězila s červenou řepou s křenem v kořeněném sladkokyselém nálevu.
Podpora pro malé a střední výrobce a zemědělce
Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fondznačku administruje. Soutěž má za cíl podpořit malé a střední regionální výrobce a zemědělce. Produkty by měly obsahovat nejméně sedmdesátiprocentní podíl místních surovin, hlavní surovina musí být ze 100 procent tuzemského původu.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!