09.07.2024 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O značku Regionální potravina se letos ucházelo 470 výrobců s 1850 produkty

O získání ocenění Regionální potravina se letos ucházelo 470 výrobců s více než 1850 produkty, což je dvojnásobek ve srovnání s prvním ročníkem soutěže, který se uskutečnil v roce 2010. Nejvíce zájemců o udělení titulu bylo z Ústeckého a Středočeského kraje, více než pětina přihlášených výrobků spadala do kategorie alkoholických a nealkoholických nápojů. V tiskové zprávě o tom včera informovala tisková mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Eva Češpiva.

Držiteli značky Regionální potravina jsou převážně mikropodniky

Držiteli značky Regionální potravina jsou podle informací fondu převážně mikropodniky do deseti zaměstnanců, tvoří 67 procent. Čtvrtina oceněných produktů pochází od malých podniků do 50 zaměstnanců. V osmi procentech oceněná společnost zaměstnává 51 až 250 lidí. Značku uděluje Ministerstvo zemědělství, ocenění pak může výrobce používat čtyři roky. SZIF značku spravuje. "Pomoc s propagací lokálních produktů, šíření povědomí o kvalitě místních potravin a podpora regionální výroby je hlavním smyslem soutěže," řekla Kateřina Ratajová, ředitelka odboru administrace podpory kvalitních potravin SZIF. Doplnila, že získání ocenění pomáhá podnikům také s prodejem, značka totiž zvýší důvěru zákazníků a pomůže se zviditelněním. Podle průzkumu fondu 82 procent výrobců uvedlo, že lidé oceněný výrobek více nakupují. Soutěž organizuje fond a ministerstvo ve všech krajích, přihlásit se mohou pouze malé a střední podniky s nejvýše 250 zaměstnanci. Ocenění garantuje, že výrobek je vytvořený podle dané receptury, čerstvý a z lokálních surovin. Produkty by měly obsahovat nejméně sedmdesátiprocentní podíl místních surovin, hlavní surovina musí být ze 100 procent tuzemského původu. Seznam oceněných potravin je na webu soutěže.

Ocenění uděluje komise výrobkům v devíti kategoriích, a to vždy jednou ročně v každém kraji. Z 1850 produktů, které letos výrobci přihlásili, tak získá označení Regionální potravina 117 z nich. Pokud by se do některé kategorie nepřihlásil žádný kvalitní regionální výrobek, může být produktů o jednotky méně, doplnila mluvčí. Letošní počty přihlášených podniků i výrobků jsou podle ní rekordní a jde o nejvyšší čísla od počátku konání soutěže.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down