17.07.2024 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Letošní produkce medu v ČR bude podle odhadu svazu i prodejce mírně nadprůměrná

Letošní produkce českého medu bude oproti minulým rokům mírně nadprůměrná, uvedl Český svaz včelařů. Lepší produkci než v posledních pěti letech očekává také firma Medokomerc, která je jednou z největších firem v ČR specializujících se na výkup medu a jeho následný prodej. Firma i svaz se shodují, že počasí během roku včelám svědčilo, a to i přes jarní mrazy.

Snůška prvního medu byla průměrná

Snůška prvního medu byla podle firmy Medokomerc průměrná, letos ale včely nosily i medovicový med z lesa, který posledních pět let nemohly sbírat kvůli silným dešťům a stavu českých lesů napadených kůrovcem. "Letos je určitě za posledních pět let nejlepší rok, co se týče výkupu českého medu," řekl jednatel firmy Milan Špaček. Také tajemník svazu včelařů František Krejčí obecně zhodnotil letošní rok jako pro včelaře úspěšný. "Kdo stihl vytočit medovicový a lesní med včas, tak měl letošní produkci mírně nadprůměrnou," řekl Krejčí. Zároveň ale upozornil, že letošní rok byl pro včelaře velmi netypický. "Především byla velmi teplá zima a velmi brzký nástup kvetení, až o 20 dní. Následovalo 14 chladných dní, ve kterých jsme si mysleli, že budou včely hynout a vše pomrzne. Opak byl pravdou," uvedl Krejčí. Mráz podle něj včelám naopak prospěl, protože měly čas zesílit a při oteplení vyletět v plné síle. A pozitivní vliv podle Krejčího měly také deště. "Dodaly dostatek vláhy kořenovému systému rostlin, takže ty pak měly dostatek nektaru," doplnil. Firma Medokomerc uvedla, že nejvíce bude letos řepkového medu, který v Česku poslední roky převládá. Naopak lipového nebo akátového medu podle Špačka letos včelaři vytočí velmi málo. Firma i svaz se shodují, že mezi zákazníky roste obliba pastovaného medu. "To jsou medy květové, které se během krystalizace promíchávají a tak i zkrystalizované se dají dobře nabírat lžící," řekl Krejčí. Podle Českého statistického úřadu se loni v Česku vyrobilo 5941 tun medu, předloni to bylo 7771 tun. Meziročně poklesl také počet včelstev, zatímco v roce 2022 jich bylo téměř 654 000, loni jich bylo zhruba o 48 000 méně. Data k letošní produkci budou podle svazu k dispozici koncem října.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down