23.07.2024 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ovce u Želivky opět pomáhají kriticky ohrožené kuřičce hadcové

V borových lesích na území národní přírodní památky Hadce u Želivky se po tříleté přestávce pase stádo ovcí, a pomáhá tak návratu ohrožených rostlin. Cílem projektu vlašimských ochránců přírody je udržet v této oblasti podmínky pro kriticky ohroženou bylinu kuřičku hadcovou, informoval  Jan Gál z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Vlašim.

Stádo ovcí bude spásat traviny na ploše pěti hektarů

Devadesátihlavé stádo ovcí bude v následujících týdnech spásat traviny na ploše pěti hektarů, aby pomohlo proti expanzi třtiny ohrožující vzácné hadcové rostliny. Ovce v síťovém ohradníku s elektřinou, který zajistí jejich bezpečnost a zabrání případnému úniku z pastvin, budou pod nepřetržitým dohledem pastevců z ČSOP Vlašim. Hadcové podloží borového lesa je domovem kriticky ohrožených druhů rostlin, zejména pak kuřičky hadcové, která se na celém světě vyskytuje výhradně na území Podblanicka. Spolu s dalšími druhy, jako je mochna Crantzova, potřebuje specifické podmínky, které mohou zajistit právě ovce likvidující agresivní přebytečnou vegetaci. Spásáním a narušováním hustého porostu kopyty pomáhají vytvářet obnažená místa, kam mohou proniknout semena hadcových rostlin, a zároveň pomáhají obnově lesa. Takový proces podle ekologů pouhé kosení nenahradí. "Paseme tady s přestávkami už od roku 2018 a je to na první pohled znát. Dříve zde převládaly druhy, jako je třtina, které celé místo uzavřely a znemožnily růst dalším rostlinám. Teď pomalu ustupují pryč, protože pastvu nesnášejí," uvedl Karel Kříž z ČSOP Vlašim. Místní lesy byly pastevními už v minulosti, získat k tomu povolení přitom podle Kříže není vůbec jednoduché. Vlašimští ochranáři na příležitost čekali tři roky. "Jde o absolutně výjimečnou a na Podblanicku unikátní věc. V rámci České republiky se pasou jenom malé stovky hektarů," dodal Kříž.*

ovce na pastvině

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down