Copernicus: Neděle byla celosvětově nejteplejším dnem od roku 1940

Neděle 21. července byla celosvětově nejteplejším dnem od roku 1940. Uvádí to agentury s odkazem na sdělení unijní meteorologické služby Copernicus. Teplotní rekord vydržel zhruba rok a odborníci nevylučují, že bude znovu brzy překonán.

Průměrná teplota podle unijní meteorologické služby dosáhla v neděli 17,09 stupně, což bylo o jednu setinu stupně více než předchozí teplotní rekord ze 6. července loňského roku. Tehdy byl překonán rekord z 13. srpna roku 2016, kdy průměrná teplota dosáhla 16,8 stupně. Teplota se od července loňského roku dostala nad tuto hodnotu ve více než 50 dnech, píše agentura AFP. Copernicus má k dispozici soustavné údaje o teplotách od roku 1940.

Vlna veder

 Na konci minulého týdne vlny veder zasáhly rozsáhlé části Evropy, Spojených států či Ruska. Podle odborníků není vyloučeno, že nedělní rekord bude brzy překonán. Poukazují přitom na situaci z loňského roku, kdy byla nejvyšší teplota pokořena čtyři dny za sebou.

Budou překonány další rekordy

"V důsledku vyšší přítomnosti skleníkových plynů v atmosféře za několik málo měsíců či roků uvidíme překonané další rekordy," uvedl šéf meteorologické služby Copenicus Carlo Buontempo. Poukázal na vývoj v posledních měsících, kdy červen podle údajů jeho organizace byl 13. měsíc v řadě, který byl označen za historicky nejteplejší daný měsíc v roce. Podobná série měsíčních teplotních rekordů se naposledy vyskytla v letech 2015 a 2016.*

Suchá půda

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down