Žně letos postupují rychleji než loni, výnosy u obilovin i řepky ale poklesly

Průměrný výnos obilovin i řepky je letos v Česku v porovnání s loňskou sklizní nižší, u obilovin téměř o osm procent, u řepky jde o pokles o 16,7 procenta. Hektarové výnosy ovlivňuje především nepříznivé počasí, které na některých místech ztěžuje žňové práce. V porovnání s loňskou sklizní ale postupují letošní práce výrazně rychleji. Vyplývá to ze žňového zpravodajství, které včera vydalo Ministerstvo zemědělství na základě průzkumu Státního zemědělského intervenčního fondu. 

Loni dosahoval průměrný výnos  obilovin o 0,51 tuny na hektar více

Obilovin k 29. červenci sklidili zemědělci 4,7 milionu tun při průměrném hektarovém výnosu 6,02 tuny na hektar. Loni ve stejném období dosahoval průměrný výnos o 0,51 tuny na hektar více. U řepky aktuálně činí průměrný výnos 2,79 t/ha, loni to bylo 3,35 t/ha. V porovnání s loňskem jsou letošní výnosy zatím nižší u pšenice, ječmene ozimého, žita, triticale i řepky olejky. Vyšší průměrné výnosy naopak vykazuje pšenice jarní, ječmen jarní a oves. Sklizeň nejvíce pěstované plodiny na českých polích, pšenice ozimé, dosáhla 3,15 milionu tun při průměrném výnosu 6,32 t/ha. Loni touto dobou byl výnos 6,71 t/ha. Celkem už zemědělci posekali zhruba dvě třetiny pšenice ozimé. Hektarové výnosy i průběh sklizní ovlivňuje podle fondu především počasí. Žňové práce na některých místech stále ztěžují bouřky a krupobití, celkově ale z průzkumu vyplývá, že počasí minulého týdne umožnilo oproti předchozímu období hladší průběh sklizně. Letošní sklizeň je podle dat za polovinou, zemědělci k 29. červenci sklidili 65,14 procenta ploch obilnin, tedy 788 000 hektarů. Loni touto dobou posekali zhruba 40 procent ploch. Přibližně o 22 procent více ploch mají zemědělci v porovnání s loňským rokem sklizeno také řepky, celkem se jedná o necelých 300 000 hektarů. Žňové práce postoupily oproti minulému týdnu ve všech krajích. Přes 90 procent ploch obilovin i řepky sklidili zemědělci v Jihomoravském a Zlínském kraji, skoro o tři týdny dříve než v loňském roce slaví zemědělci dožínky v okrese Břeclav. Téměř u konce jsou žně také v okresech Znojmo, Vyškov či Kroměříž. Zemědělci odhadují letošní úrodu pod úrovní předchozích pěti let, ve kterých se sklízelo přes sedm milionů tun základních obilovin, vyplývá z prvního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Sklizeň základních obilovin letos ve srovnání s loňskou úrodou klesne o 8,8 procenta na 6,822 milionu tun, uvedli už dříve statistici.*

Sklizeň obilí

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down