15.07.2024 | 03:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Změny klimatu znamenají nové výzvy

Společnost Pro-Bio je zapojena do projektu takzvaných živých laboratoří (Live Lab), který se snaží odpovídat na takové výzvy, jako jsou dopady změny klimatu, úbytek biodiverzity a potravinová soběstačnost. Jde o inovativní platformu, kde se setkávají podnikatelé, zemědělci, zemědělští poradci, výzkumníci a hledají nové postupy a technologie přímo na farmách. Uvedl to Jan Trávníček ze společnosti Czech Organics v rámci diskuse týkající se dopadů klimatické změny na zemědělství a potravinářství na 17. ročníku Bioslavností, které se uskutečnily ve Starém Městě pod Sněžníkem.

Výběr perspektivních plodin

Podle Trávníčka pro většinu zemědělců budou klimatické změny znamenat velké výzvy. „Už teď víme, že určitě bude tepleji, budou větší výkyvy v úhrnech srážek, delší období sucha spojená s větší intenzitou extrémních jevů, jako jsou bouřky, kroupy a tak podobně. Na to je potřeba se připravit,“ zdůraznil Trávníček na této akci, které se zúčastnil také ministr zemědělství Marek Výborný a ve svém vystoupení vyjádřil podporu ekologickému zemědělství. Trávníček v debatě připomněl, že v rámci ekologického zemědělství by „živé laboratoře“ měly přispět k výběru perspektivních plodin. Společně se „živou laboratoří“ na ekofarmě Pro-Bio vzniklo dalších devět v celé Evropě, přičemž pokrývají všechny bioklimatické regiony v Evropě. Jsou součástí projektu Eco-Ready, který je největším projektem v rámci programu Horizon. „V naší laboratoři se zaměřujeme na pět produktů, a to obilniny, pohanku, výkrm prasata, vojtěšku a jetel inkarnát. Pro tyto produkty kreslíme budoucnost do roku 2050. Je na nás rozhodnout a namodelovat, jestli u každého z těchto produktů má význam se nějakým způsobem adaptovat nebo mitigovat na klimatické změny, nebo si přiznat, že tato komodita nemá perspektivu a začít hledat alternativu,“ řekl s tím, že v rámci tohoto projektu budou výzkumníci trávit také dost času trávit nad tím, že budou vybírat vhodnější odrůdy. Jednatel a zakladatel společnosti Pro-Bio Martin Hutař uvítal, že se může účastnit tohoto projektu. Podle něj právě toto je určitá cesta k tomu, aby výzkum lépe spolupracovat s praxí. S cílem propagovat biopotraviny a ekologické zemědělství pak společnost pořádá již sedmnáct let ve svém sídle ve Starém Městě pod Sněžníkem Bioslavnosti. Je to festival dobrého jídla, pití a zábavy pro celou rodinu. Tématem letošního ročníku bylo „Jak to chodí u nás doma“, s podtitulem „BIO street food v parku“. Návštěvníci mohli ochutnat netradiční jídla, ve kterých byly využity biopotraviny jako hlavní surovina. Na festivalu se představila jídla nejen z české kuchyně, ale také italské, řecké nebo indické. Zájemci se mohli také dozvědět, jak se vyrobí ovesný kefír a jak se kvasí na různé způsoby zelenina. Pro dětské návštěvníky bylo připraveno spoustu zábavy v dětském koutku. Zájemci se mohli také zúčastnit několika exkurzí, mohli navštívit mlýn společnosti Pro-Bio , či balírnu jejích produktů nebo farmu Branná, která chová skot v režimu ekologického zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down