Na jihu Moravy se po mnoha letech výrazně zvýšila za pololetí produkce vepřového

Na jižní Moravě se v prvním pololetí zvýšila produkce vepřového masa, a to o 900 tun na 12 541 tun. Jde o hodnotu, která zhruba odpovídá roku 2022, avšak je nižší než v letech předchozích. Zároveň jde o jev, který je v posledních letech nevídaný. Řadu let se výroba vepřového propadala, výjimečně nepatrně rostla, ale takto citelně nikoliv. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Podle ředitele Svazu chovatelů prasat Jana Stibala lze nárůst produkce přičíst patrně tomu, že řada podniků v poslední době dělá tzv. repopulaci. Jde o komplexní opatření, které má pomoci zlepšit ekonomiku chovu i zdravotní stav prasat. Do plné produkce se podnik dostane po vyčištění a případné úpravě stájí po zhruba tři čtvrtě roku trvající pauze.

Stabilizace chovů

"Sáhla k tomu řada podniků. O chovech se nyní dá říci, že jsou stabilizované. Zemědělci nyní vydělávají, protože výkupní ceny jsou slušné, ale táhnou za sebou ztráty z let minulých. Kdyby to tak vydrželo, bylo by to dobré," řekl Stibal. V minulých letech totiž mnozí chovatelé chovy buď zmenšovali nebo úplně zavírali. Dlouho byli pod tlakem nízkých až podnákladových výkupních cen a lacinější vepřové se dováželo například z velkochovů ve Španělsku, ale i jiných zemí EU. Množství poražených prasat se v prvním pololetí zvýšilo o více než 7000 na 134 587 kusů, přičemž průměrná jateční hmotnost se zvýšila téměř na 120 kilogramů.

Hovězí a skopové maso

Výroba hovězího je dlouhé roky stabilní, v některých obdobích má spíše rostoucí tendenci. Za pololetí se množství vyrobeného masa meziročně nepatrně snížilo, o 86 tun na 1657, což odpovídá 5102 poraženým zvířatům. Loni jich bylo za stejné období o 150 více. O 13 kilogramů na 604 kilogramů se také snížila průměrná jateční hmotnost skotu. Skopové a kozí maso zůstává nadále okrajovou záležitostí a jeho vyrobené množství zůstalo na třech tunách. Poraženo kvůli tomu bylo 84 ovcí a 162 jehňat s průměrnou hmotností 33, respektive 20 kilogramů.*

Jatka - zpravocování masa

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down