08.08.2024 | 01:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výroba masa v ČR se ve 2. čtvrtletí zvýšila, podruhé vzrostla produkce vepřového

Výroba masa v Česku dosáhla v letošním druhém čtvrtletí 112 666 tun, meziročně o 1,9 procenta více. Podruhé v řadě se zvýšila produkce vepřového masa, výroba hovězího naopak klesla. Výkup mléka od producentů se meziročně zvýšil o 3,7 procenta na 835,5 milionu litrů. Na webu to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

V obou čtvrtletích letošního roku dosáhla výroba vepřového masa na jatkách vyšší úrovně než loni, na rozdíl od výroby masa hovězího. Tu ovlivnil zvýšený vývoz skotu určeného k porážce v zahraničí. Výroba drůbežího masa byla stabilní, s nepatrnými meziročními rozdíly," uvedla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Výroba vepřového se meziročně zvýšila o 5,6 procenta na 52 678 tun, produkce drůbežího byla vyšší o 0,2 procenta a dosáhla 43 279 tun a množství vyrobeného hovězího kleslo o 4,6 procenta na 16 690 tun.

Ceny jatečných zvířat

Ceny jatečných prasat se meziročně snížily o 1,4 procenta. Průměrná cena byla 41,01 Kč za kg živé hmotnosti nebo 53,32 Kč za kg jatečné hmotnosti. Ceny jatečných kuřat meziročně klesly o 7,7 procenta. Výrobci prodávali jatečná kuřata I. třídy jakosti v průměru za 28,25 Kč za kg v živém. Meziročně se o 5,3 procenta zvýšily ceny jatečného skotu. Chovatelé dostali za jatečné býky v průměru 62,56 Kč/kg v živém nebo 113,85 Kč/kg v mase.

Ceny mléka

Džbán a sklenice mléka

 Průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q dosáhla 11,05 Kč, což je meziročně o 4,7 procenta méně.

Když statistici započítají bilanci dovozu a vývozu masa, vychází jim předběžně, že se spotřeba masa meziročně zvýšila u všech tří druhů – u hovězího o 2,5 procenta, u vepřového o dvě procenta a u drůbežího o 5,2 procenta.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down