Podle Ministerstva zemědělství nedostatek sena v ČR nehrozí

Nedostatek sena, o kterém před několika dny informoval Zemědělský svaz, podle Ministerstva zemědělství (MZe) v Česku nehrozí. Svaz uvedl, že kvůli dlouhotrvajícímu suchu budou letos zemědělci řešit nedostatek sena a budou muset seno dokupovat, často za vyšší ceny než loni. Ministerstvo ale sdělilo, že podle jeho informací je kondice travních porostů a pícnin dobrá. Z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že sklizeň pícnin na orné půdě klesá od roku 2020, loni zemědělci posekali meziročně o 6,7 procenta tun pícnin méně.

Kondice trvalých travních porostů a pícnin byla dobrá 

"Deštivý a studený květen zemědělcům výrazně pomohl a kondice trvalých travních porostů a pícnin byla dobrá a ani současné údaje prozatím nenaznačují celoplošné zásadní ohrožení produkce," uvedlo tiskové oddělení MZe. Úřad nicméně přiznal, že lokálně může být druhá nebo třetí senoseč v ČR nižší. "Ale tato situace se nevymyká jiným rokům a s tím zemědělci při svém podnikání musejí počítat," doplnil. Zemědělský svaz už dříve uvedl, že první senoseč byla v Česku nadprůměrná, vlivem dlouhodobého sucha a vysokých teplot ale nebude druhá senoseč, což ovlivní množství sena v ČR. Agrární komora vyhodnotila první letošní senoseč jako průměrnou se značnými regionálními rozdíly. Svaz také upozornil na to, že seno mohou zemědělci nahradit pastvinami, které ale představují jen dočasné řešení. "Nejsou plnohodnotnou náhradou sena, což může vést k problémům s výživou a snížením produkce. Během krize mohou být zemědělci nuceni přistoupit k nouzovým opatřením, včetně snižování počtu zvířat," doplnil už dříve svaz. MZe v reakci sdělilo, že problémy s výživou zvířat ani snižování jejich počtu nehrozí.*

Balíky sena

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down