Čeští zemědělci a potravináři zvýšili v prvním pololetí dovoz i vývoz

Čeští zemědělci, potravináři a obchodníci letos zvýšili za první pololetí dovoz i vývoz, obrat meziročně stoupl o 8,6 procenta. Více surovin a zboží vyvezli zejména do zemí Evropské unie, vývoz posílil o 8,3 procenta a dovoz o 9,9 procenta. Více zboží vyvezli zemědělci například do Číny nebo Spojených arabských emirátů, naopak méně do USA. Záporná bilance agrárního zahraničního obchodu ČR se zeměmi EU se v prvním pololetí roku meziročně zlepšila z 3,8 miliardy korun na tři miliardy, a naopak bilance se třetími zeměmi se meziročně prohloubila ze 14,8 miliardy na 17,4 miliardy korun. Vyplývá to z tiskové zprávy Ministerstva zemědělství.

Vývoz směřuje tradičně nejvíce do Německa a na Slovensko 

"Náš vývoz směřuje tradičně nejvíce do sousedních zemí, konkrétně do Německa a na Slovensko. Co je potěšitelné, že téměř ve všech zemích, kde působí naši agrární diplomaté meziročně vzrostl export. Nejvíce do Číny, Spojených arabských emirátů, na Ukrajinu a do Srbska. Potvrzuje se tak, že zřízení těchto postů a jejich rozšiřování je správným krokem," řekl ministr zemědělství Marek Výborný. Agrární export do Číny vzrostl o 164,9 procenta. Podle resortu nárůst způsobil větší vývoz peří používaného k vycpávání a chmele. Export do Spojených arabských emirátů vzrostl o 31,9 procenta, zvýšil se především díky většímu vývozu sýrů. Více vyváželi zemědělci také na Ukrajinu, a to o 17,6 procenta. Zvýšený vývoz eviduje MZe také do Kanady nebo Japonska. Naopak nižší byl export do USA, ministerstvo zaznamenalo pokles o 13,1 procenta, zejména kvůli snížení vývozu potravinových přípravků. Česko v prvním pololetí letošního roku nejčastěji vyváželo zemědělské zboží do Německa, na celkovém vývozu má země podíl 28,1 procenta. Z 19,2 procenta se na vývozu podílelo Slovensko a na třetím místě je s 8,5 procenta Polsko. Z Německa se také nejvíce dováží, import tvořil 19,4 procenta, zhruba o čtyři procenta menší podíl má na dovozu Polsko. Často se dováželo také z Nizozemska, Španělska, Slovenska, Itálie či Maďarska. Z třetích zemí byly hlavními dodavateli Ukrajina, Čína, Norsko, USA, Turecko a Spojené království. Zemědělci, potravináři a obchodníci nejvíce vyváželi cigarety, přípravky k výživě zvířat, pekařské výrobky a potravinové přípravky. Nejvíce dováželi například vepřové maso, tvaroh, pekařské zboží nebo sýry. Nejvýznamněji si v celkovém agrárním zahraničním obchodě v prvním pololetí meziročně polepšila bilance u přípravků k výživě zvířat, piva, cukru a řepkových semen, a to zejména v Evropské unii. Meziroční zhoršení naopak nastalo u pšenice a vepřového a drůbežího masa. Zhoršení podle MZe způsobil zejména pokles vývozu do zemí EU, a to především u pšenice, a nárůst dovozů převážně vepřového a drůbežího masa ze zemí EU.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down