20.08.2024 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mistrovství světa skončilo

Sice za teplého srpnového počasí, ale za častých srážek se 16. 8. a 17. 8. 2024 uskutečnil ve východoestonském městě Tartu už 69. ročník mistrovství světa v orbě. Jak jsme informovali minulý týden, Českou republiku na něm reprezentovali na základě výsledků loňského mistrovství v Chrudimi oráči Josef Mališ a Josef Šťastný mladší. Doprovod jim dělali trenér Ing. Josef Šťastný starší, rozhodčí Ing. Josef Šmíd a Ing. Jan Cholenský, který je zástupcem ČR v Mezinárodní organizaci světové orby (WPO).

„Už během náročného tréninku byla vidět vysoká úroveň připravenosti většiny soutěžících, hlavně oráčů z anglosaského světa. Nelze se proto divit, že zástupcu těchto zemí obsadili většinou přední příčky. Pro nás, reprezentanty Společnost pro orbu ČR, kteří příští rok na začátku září budou organizovat 70. mistrovství světa v Praze, bylo důležité především detailně sledovat vše, co k organizaci takové soutěže patří,“ řekl nám Jan Cholenský. Ten také v Estonsku během letošního mistrovství světa podepsal spolu s generální sekretářkou WPO Anna Marií McHughovou a předsedou WPO Larsem Egersem smlouvu o konání této významné akce.

Vraťme se ale k průběhu letošního mistrovství. Toto klání je vždy rozdělené na dva dny. Naší oráči první den po vylosování parcel nastoupili v pelotonu s ostatními k soutěži na louce, a to v pátek 16. srpna. Druhý den, tedy v sobotu, zase poměřili síly v orbě na strništi. „V kvalitní a široké konkurenci bylo zajímavé sledovat um a dovednosti nejlepších oráčů světa. O každý bod, a tedy i místo se doslova strhla bitva, přiznám se, že jsem nezáviděl rozhodčím jejich roli,“ řekl nám po návratu z Tartu Jan Cholenský.

Rozhodčí nakonec ocenili nejvyšším počtem bodů tyto oráče:

V kategorii klasický pluh (Conventional)

  1. Eamonn Tracey (Irsko)
  2. Andrew B. Mitchell Snr. (Skotsko)
  3. Martin Lindberg Velling (Dánsko)

V kategorii otočný, oboustraný pluh (Reversible)

  1. Jer Coakley (Irsko)
  2. Soren Korsgaard (Dánsko)
  3. Leopold Aichberger (Rakousko)

„Naši oráči se umístili ve druhé polovině startovního pole, ale můžu potvrdit, že hlavně pro Josefa Šťastného mladšího, který ještě studuje na České zemědělské univerzitě, byl jeho první start na mistrovství světa velkým ponaučením a možností získat řadu nových zkušeností i dovedností,“ okomentoval účast českých oráčů na letošním mistrovství světa Jan Cholenský. Dodal, že pro získání poznatků pro přípravu 70. ročníku mistrovství světě v Praze byl Společností pro orbu ČR do Estonska vyslán rovněž zástupce realizačního týmu tohoto mistrovství a budoucí člen světového výboru WPO doc. Ing. Jiří Mašek, který je děkanem Technické fakulty ČZU v Praze.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down