Prazdroj rozšiřuje za stovky mil. Kč plně automatizovaný sklad piva v Plzni
Plzeňský Prazdroj rozšiřuje za 370 milionů Kč plně automatizovaný sklad piva. Kapacita loni otevřeného skladovacího komplexu s 11 patry, který přišel na 780 milionů Kč, se tak od března 2025 více než zdvojnásobí. Po dokončení druhé etapy celý sklad pojme 50 milionů piv. Zároveň se zrychlí expedice lahvového a plechovkového piva do světa. Celý sklad odbaví 12 plně naložených kamionů, o polovinu víc než teď. Uvedl to mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář. Podnik stáčí pivo nonstop sedm dní, expeduje ho pět dní v týdnu.
Celý sklad je největší investicí Prazdroje za posledních 20 let
Celý sklad je největší investicí Prazdroje za posledních 20 let. Pivovar v ČR loni investoval do výroby 1,9 miliardy Kč. Kromě skladu zprovoznil automatickou třídičku vratných lahví v Plzni a ve Velkých Popovicích dokončil stáčírnu. Budovaná druhá část plzeňského automatizovaného skladu pro 25 000 palet, které jsou umístěné v 11 patrech s deseti uličkami, zrychlí expedici baleného piva z nynějších 290 až na 390 palet za hodinu. "Posílí se odbavování piva do tuzemska i do zahraničí," řekl manažer skladů Plzeňského Prazdroje František Holý. Z 370 milionů Kč je dosud prostavěna více než polovina. Pivovar zprovoznil loni v lednu první část skladu za 780 milionů Kč. Sousední druhá etapa bude stejně velká, ale s větší počtem regálů. "Celková skladovací plocha a expediční budovy se zvýší ze 9300 na 13 500 metrů čtverečních, což jsou téměř dvě fotbalová hřiště," řekl Kovář. Podle manažera logistiky Plzeňského Prazdroje Stanislava Saláka jsou obě budovy koncipovány jako opláštěný samonosný regálový sklad, který je díky použité technologii jedním z nejmodernějších v Evropě. Po plném zprovoznění pojme od jara příštího roku proti současným 17.400 paletám až 42.000 palet. To je přes 250 000 hektolitrů, tedy více než 50 milionů piv, uvedl. "I když se sklad podstatně zvětší, tak díky použitým technologiím budou k jeho kontrole stále stačit stejní čtyři zaměstnanci na směně (po dvou na velíně a údržbě), kteří obsluhují i první sklad," řekl šéf projektu Luděk Hraba. Podle Saláka ale pivovar žádného zaměstnance nepropustil a veškeré "uspořené" lidi rekvalifikuje a převádí na jiná pracoviště. "Lidé, kteří jezdili s vysokozdvižnými vozíky, dnes obsluhují tento sklad. Nemusíme se spoléhat na agenturní pracovníky, své lidi si zaškolíme," uvedl. Vše ve skladu řídí počítač. Už na vstupu se paleta s nápoji načte. Systém ví, co je to za výrobek, jakou má trvanlivost, hmotnost a velikost, řekl Holý. *
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!