22.08.2024 | 12:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Země živitelka začala

Již popadesáté se otevřely brány českobudějovického výstaviště, aby přivítaly návštěvníky agrosalonu Země živitelka. Organizátoři pro ně připravili bohatý program, přičemž hlavním tématem jubilejního ročníku je jeho historie. Letos se na ní prezentuje přes 600 vystavovatelů z více než dvaceti zemí. Podstatnou část areálu zaplnily zemědělské stroje, bohatý je i odborný program, stejně jako část věnovaná živočišné výrobě. Zájemci si mohou výstavu prohlédnout do úterý 27. srpna.

Předseda představenstva Výstaviště České Budějovice, a. s. Mojmír Severin při zahájení agrosalonu upozornil, že při jeho pořádání letos organizátorům nešlo jen o připomenutí historie, ale především ukázat perspektivy našeho zemědělství. Proto součástí je akce s názvem Smart farming – precizní zemědělství, v rámci které jsou ukázána moderní řešení v zemědělství. Na toto téma je rovněž pořádána řada přednášek, diskusí a prezentací.

Podle předsedy senátu Miloše Vystrčila české zemědělství již dnes v mnoha směrech splňuje všechny parametry moderního odvětví. „Jsem rád, že se nám podařilo v senátu uspořádat letos na začátku roku konferenci, na jejíž organizaci se podílely rozhodující nevládní organizace. Přední odborníci na ní informovali právě o moderních trendech v rostlinné a živočišné výrobě. Podobný úkol plní i výstava Země živitelka, na které se setkávají odborníci i laická veřejnost, aby mezi sebou především komunikovali, což je pro další vývoj velice důležité,“ zdůraznil.

K ženě v nejlepším věku s velmi dobrou kondicí přirovnal Země živitelku hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. „Tato akce je úzce spojená s naším krajem, jako rodák z Českých Budějovic si život v tomto městě bez našeho agrosalonu už nedovedu ani představit. Navíc zemědělství, ale i lesnictví či rybářství a další obory neodmyslitelně charakterizují náš kraj,“ podotkl.

Na jeho slova navázal prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Souhlasil s názorem, že výstava je ve velmi dobré kondici. „Co však v dobré kondici není, je naše zemědělství. Za loňský rok jako celek české zemědělské podniky totiž dosáhly nejhoršího ekonomického výsledku od roku 2011. A jak to vypadá, letos na tom nebudeme lépe, právě naopak, odvážím si prohlásit, že výsledek bude nejhorší od roku 2004, tedy od vstupu Česka do Evropské unie,“ zdůraznil. Vyzval proto vládu, aby se urychleně začala problémy našeho zemědělství zabývat.

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová vyzdvihla skutečnost, že naše potravinářské společnosti dokázaly zvládnout během poměrně krátké doby tři krizová období. „S potravinami nebyl problém při covidové pandemii, přežili jsme energetickou krizi i období enormní inflace. Bylo to zásluhou toho, že zemědělci i potravináři dokázali vzájemně úzce spolupracovat, díky čemu byl dostatek surovin pro výrobu kvalitních potravin. Bylo by ale dobré, aby vláda čelila některým věcem, které nyní přicházejí z Bruselu a které mohou zásobování trhu podle mého názory výrazně narušit“ uvedla.

Na slova předřečníků reagoval ministr zemědělství Marek Výborný. „Ano, některé věci nejdou správným směrem, je ale třeba o nich mluvit a hledat řešení. A právě výstava Země živitelka je k tomu skvělou příležitostí. Počítám, že na ní se zástupci stavovských organizací probereme řadu věcí, které je pálí a najdeme řešení, která přispějí ke zlepšení podnikatelského prostředí v našem zemědělství,“ řekl.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down