23.08.2024 | 01:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ZD Kokory zahájilo sklizeň chmele, očekává mírně nadprůměrnou úrodu

Mírně nadprůměrnou úrodu chmele letos očekává zemědělské družstvo v Kokorách na Přerovsku, které je se svými 193 hektary chmelnic největším producentem chmele v kraji. Sklizeň v okolí Kokor byla zahájena dnes a měla by skončit v polovině září. Uvedl to předseda ZD Kokory Vladimír Lichnovský. Sklizeň chmele v České republice bude letos zřejmě lehce nad průměrem, a to zhruba o deset procent. Loni se ho podle údajů státu z tuzemských chmelnic sklidilo celkem 6997 tun.

Výnosy chmele mají být lepší než vloni 

Na chmelnice v okolí Kokor se dnes při zahájení sklizně přijeli podívat zástupci společnosti Kofola, která provozuje pivovary v Přerově, Litovli a Hanušovicích a patří mezi hlavní odběratele místního chmele. ZD Kokory poslalo chmelové šišky na stanovení obsahu alfa hořkých látek, které určují chuť a hořkost piva, takže na hodnocení kvality je podle Lichnovského zatím brzy. "Usoudili jsme ale, že vizuální kvalita je zhruba průměrná. Kvalitu z pohledu obsahu alfa látek budeme vědět zhruba do týdne," dodal Lichnovský. Výnosy chmele by podle Lichnovského měly být lepší než loni, kdy prudké bouřky na konci srpna v okolí Kokor poničily více než 20 hektarů chmelnic a způsobily škodu za více než 20 milionů korun. Lichnovský odhadl, že z jednoho hektaru družstvo letos získá 1,2 až 1,3 tuny suchých chmelových šišek. Některé chmelnice v Česku podle Lichnovského poškodily plísně, které měly kvůli deštivému počasí lepší podmínky pro šíření. "V některých lokalitách se to hodně projevilo. My jsme naše chmelnice celkem uchránili. Napadená je sem tam nějaká šiška, která ale vypadne při čištění," uvedl Lichnovský. V Česku je zhruba 5000 hektarů chmelnic. Jejich rozloha je přibližně stejná jako v loňském roce.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down