27.08.2024 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Farmáři v Plzeňském kraji hlásí průměrnou úrodu, výkupní ceny však nepokryjí náklady

Významné zemědělské firmy v Plzeňském kraji hlásí průměrnou až podprůměrnou úrodu. Aktuální výkupní ceny obilovin i řepky jsou ale hluboko pod náklady. Mírně lepší by mohlo být v zimě zpeněžení řepky, ale u hlavních obilných komodit - ozimé pšenice a ozimého ječmene, růst cen nečekají. Prodej mléka, které přináší mírný zisk, a maso, jehož výkupní kolísají kolem nákladové ceny, velké ztráty z rostlinné výroby nepokryjí. Největší farmy  z regionu předpokládají, že podobně jako loni se oseté plochy obilnin a řepky dále sníží o jednotky procent.

Podle některých producentů je problém s kvalitou pšenice

Zemědělské družstvo vlastníků Štichovice skladuje v silech úrodu 70 farmářů z Plzeňska, na niž využívá až 90 procent své kapacity. "Z našeho pohledu to byla průměrná sklizeň, podle ostatních spíš horší průměr. Situace v zemědělství je naprosto tragická, letošní protesty nic nezměnily. Oseté plochy půjdou zas dolů, protože se to nevyplácí," řekl předseda družstva Václav Bulín. Výnos řepky štichovického družstva je 3,6 tuny z hektaru (t/ha), tedy nadprůměrný. Podle Ministerstva zemědělství činil průměrný výnos řepky v kraji 3,08 t/ha. "Ale ostatní pěstitelé se pohybují do tří tun, a navíc jí máme v našich skladech málo," řekl Bulín. U hlavní komodity žní - ozimé pšenice, budou mít v družstvu výnos asi 7,3 t/ha. Průměr kraje je podle ministerstva 5,62 t/ha. "Problém je ale s kvalitou. Vysokodusíkaté (lepší potravinářské druhy) prakticky nejsou, a je hodně krmné pšenice," uvedl Bulín. Letos měli podle něj všichni špatnou objemovou hmotnost ozimého ječmene, jenž je téměř neprodejný. "Cenově je to katastrofa. Dnes jsme dostali ceny na srpen a září. U potravinářské pšenice je to s dopravou 4250 koruny za tunu, u krmné 3850 korun, na říjen a listopad o padesátikorunu víc," řekl Bulín. Cena řepky je pod 12 000 korunami za tunu. Na výnosy do tří tun je to podle Bulína velmi málo. Ceny řepky, které by zajistily přiměřený zisk, by podle něj měly být zhruba o 2000 korun za tunu vyšší, u pšenice minimálně o tisícikorunu. Nejhorší je cena ječmene - kolem 3200 korun za tunu. Šanci na růst ceny má možná řepka, dodal. "Letošní sklizeň je běžný průměr. Horší plodiny, jako tritikale a oves, byly lepší než pšenice a ječmen," řekl předseda Maňovické zemědělské z Klatovska Pavel Raška. Pšenice se podle něj v jejich firmě pohybuje kolem celokrajského průměru, u ozimého ječmene je to méně - proti loňsku o tunu na hektar. Výnos řepky byl 2,9 t/ha. "Byly velké rozdíly podle lokalit a polí. Silná pole, dobře hnojená, ty mrazy utáhla," uvedl. Krmnou pšenici prodává za 4000 korun za tunu, přitom solidní cena by byla podle něj 5500 korun. Řepku prodává za 11 000 korun, ale měla by být 15 000 korun, doplnil. "Naše letošní úroda byla podprůměrná. Celou zimu a jaro bylo extrémní vlhko, potom díky horkům rychle nastoupila vegetace v březnu a po ní sedmistupňové mrazy, což byl průšvih," řekl šéf Zemědělského obchodního družstva Mrákov na Domažlicku Jiří Schamberger. Hektarový výnos u pšenice má firma šest tun a u řepky 2,9 tuny. "Cenově je to pořád v háji, protesty v únoru a v březnu nepomohly," uvedl. Cena krmné pšenice je jen do 4000 korun za tunu, potřebovali by nejméně o tisícovku víc. Řepku prodává firma zhruba za 12 000 korun, což je vzhledem k nízkému výnosu špatné. "Tam bychom potřeboval k dosažení rentability ještě tak 2000 korun navíc," dodal. Perspektivu růstu cen rostlinných komodit Schamberger nevidí, možná jen u řepky.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down