Struktura pěstované zeleniny se v Česku mírně mění, největší podíl na výměře má kořenová zelenina a cibule, roste ale počet farem, které škálu plodin rozšiřují, řekla na agrosalonu Země živitelka tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy Zuzana Přibylová. Mírný nárůst eviduje unie například u pěstovaných salátů, špenátu nebo řepy. Zelináři podle Přibylové reagují na poptávku, častěji také prodávají zeleninu na farmách nebo v samosběrech, kde ji mohou nabídnout za výhodnější cenu.
V ČR se aktuálně pěstuje asi 35 druhů zeleniny
V České republice se aktuálně podle informací unie pěstuje zhruba 35 druhů zeleniny, nejtypičtější druhy jako například cibule, zelí nebo kořenová zelenina mají podobnou osevní plochu již několik let. Přibylová ale uvedla, že v poslední době se struktura pěstované zeleniny mírně obměňuje. "Roste nám výměra salátů, větší zájem je i o špenát nebo tykve, ale není to masivní," řekla. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že plocha kořenové a cibulové zeleniny loni meziročně vzrostla o 320 hektarů na 5182 hektarů. Osevní plocha zeleniny se zvýšila o 4,6 procenta na 11 924 hektarů a na celkové osevní ploše zemědělské půdy má podíl půl procenta. Pouze u salátů jde o nárůst o 44 hektarů na celkových 630, osevní plocha špenátu vzrostla o 27 hektarů na 515 a rajčata se letos pěstují na 230 hektarech, což je o 74 hektarů více než loni. Přibylová si rostoucí plochy vysvětluje spotřebitelskou poptávkou. "Rozšiřuje se také prodej na farmách nebo na samosběrech, zelináři proto reagují na poptávku a rozšiřují svůj sortiment," dodala. Právě regionální prodeje zeleniny jsou podle unie v poslední době stále častější, a to i kvůli lepší ceně pro pěstitele. Zhruba 70 až 80 procent zeleniny prodají zelináři přes obchodní řetězce, rozdíl mezi cenou zemědělských výrobců a spotřebitelskou cenou je ale u některých druhů 50 až 30 procent, uvedla Přibylová. "Pro nás není problém zeleninu vypěstovat, ale dobře prodat. Pokud máme nadnárodní řetězce, budeme mít i nadnárodní ceny. Na proměnlivé počasí jsme zvyklí, na co nejsme zvyklí, je boj o cenu," řekla tajemnice. Zelinářská unie se bude snažit o zvyšování osevní plochy zeleniny i v dalších letech, aktuálně je ČR v produkci zeleniny soběstačná zhruba z třetiny.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!