Dožínky Plzeňského kraje budou v Dýšině, sklizeň byla průměrná, někde horší

Nejlepší lokální zemědělce a devět vítězných regionálních potravin letošního roku vyhlásí hejtmanství na Dožínkách Plzeňského kraje 8. září v Dýšině u Plzně. Farmáři zároveň na této každoroční oslavě sklizně zhodnotí letošní žně, které podle nich byly průměrné až podprůměrné. Největším letoším problémem zůstávají nízké výkupní ceny obilovin i řepky, které jsou hluboko pod náklady. Vstup na všechny akce dožínek je zdarma, řekla mluvčí kraje Helena Frintová.

"Z našeho pohledu to byla průměrná sklizeň, podle ostatních spíš horší průměr. Situace v zemědělství je naprosto tragická, letošní protesty nic nezměnily. Oseté plochy půjdou zas dolů, protože se to nevyplácí," řekl Václav Bulín, předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice na Plzeňsku, které skladuje v silech úrodu 70 farmářů z Plzeňska, na niž využívá až 90 procent své kapacity. Šéf Zemědělského obchodního družstva Mrákov na Domažlicku Jiří Schamberger řekl, že jejich úroda byla podprůměrná. "Celou zimu a jaro bylo extrémní vlhko, potom díky horkům rychle nastoupila vegetace v březnu a po ní sedmistupňové mrazy, což byl průšvih," uvedl s tím, že cenově je to stále špatné.

Regionální potravina

Regionální potravina - logo

Vítězů soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2024, kterou udělí popatnácté ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším potravinářským výrobkům, bude devět. Půjde třeba o klobásu, borůvkový kefír, zelňáky, mošty, uzeného kapra i jablečný dezert s kozím sýrem. "Byl největší zájem v historii. O značku se ucházelo 169 produktů od 44 výrobců. Lidé budou moci ochutnat všechny vítězné výrobky," řekla krajská koordinátorka Helena Hnojská z obecně prospěšné společnosti Úhlava z Klatov.

Vesnice roku

"Dýšina je jednou z prvních obcí po vzniku krajů, která má titul Vesnice roku. Oslavy v její zachovalé zděné lidové architektuře budou mít správný vesnický ráz," řekl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Podle starosty Jaroslava Egrmajera (nezávislý, Život pro obec) má obce velmi blízko k tradicím a folklóru. Lidé uvidí ukázky dožínkové vazby, zdobení koní a vozů, kroje, tradiční řemesla, dožínkové tradice a zvyklostí i historickou zemědělskou techniku. Od 11:15 do 11:30 projde ulicemi dožínkový průvod, který povede Soubor písní a tanců Jiskra s živou muzikou.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down