Ve středních Čechách začala sklizeň jablek

Ve středních Čechách začala sklizeň jablek, oproti minulým letům se sklidí výrazně méně. Většinu úrody v regionu, který se na české produkci jablek podílí nejvíce, zničily jarní mrazy. Zbylé ovoce je často poškozené. Téměř o všechno přišel i největší středočeský pěstitel jablek, společnost Sady Tuchoraz na Kolínsku. Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka se v Čechách, kde jsou škody větší než na Moravě, sklidí jen kolem deseti procent toho, co v jiných letech.

Čeká se, že ve srovnání s jinými roky se sklidí desetina jablek

"Začínáme sklizeň jablek, něco málo na stromech zůstalo, ale je to hodně diferencované podle odrůdy a položení parcely, některé řady jsou stoprocentně zmrzlé, někde je na stromě jen několik jablek. Myslíme si, že až všechno sklidíme, bude to méně než deset procent, co na stromech zbylo," řekla spolumajitelka Ovocných sadů Bříství nedaleko Křečhoře na Kolínsku a předsedkyně Středočeské ovocnářské unie Alice Žertová. Její rodinná firma hospodaří na 25 hektarech půdy, pěstují zejména jablka, na několika hektarech také jahody pro letní samosběry, hrušky a nově švestky. "Loni a předloni jsme dosazovali švestky a letos jsme měli mít první úrodu švestek, ale zmrzlo to téměř všechno," doplnila Žertová. Letos podle ní bude až polovina sklizeného ovoce na zpracování, protože většina jablek, která zůstala, je poškozených. Jablka budou v Bříství prodávat pouze ze dvora, za poškozené plody zaplatí lidé méně. Bez podpory, kterou ovocnářům zasaženým mrazy chystá stát, by podnik podle Žertové nepřežil. "Výkyvů počasí bylo v posledních letech více a jako ovocnáři jsme vyčerpaní. Bylo to vidět třeba před dvěma lety, kdy hodně podniků kácelo stromy, ekonomika dlouhodobě nevychází dobře, všechny vstupy se zvýšily, velmi nákladná je u nás pracovní síla," řekla Žertová. Kompenzace od státu i pojišťovny budou zásadní i pro největšího středočeského pěstitele jablek z Tuchorazi na Kolínsku, škody už dříve vyčíslil na 300 milionů korun. "Pojišťovna nám již zálohu zaplatila. Očekáváme také podporu od státu, mělo by to být vypořádáno do konce roku. Nyní se připravují žádosti, které budeme moci podávat někdy v říjnu. Jak vysoká podpora od státu bude, to prozatím nevíme," řekla za majitele sadů Tereza Vyšatová. V sadech pěstují jablka na 220 hektarech půdy, letos z nich měli sklidit kolem 15 000 tun, mrazy ale poškodily drtivou většinu plodů. "Kde má být na stromě 150 plodů, někde je jeden, někde sedm, někde tři. Budeme se snažit i to málo sklidit, uvidíme, v jaké to bude kvalitě," řekla Vyšatová. "Máme informace od Ovocnářské unie ČR, že v září vláda k těmto kompenzacím vydá patřičnou legislativu, v říjnu budeme moci podat žádost a ta bude nejpozději do konce ledna 2025 posouzena a vyplacena," řekl agronom společnosti SAD Pavel Kašpárek. Společnost se stará zhruba o 400 hektarů sadů v okolí Daminěvsi na Mělnicku. Po jarních mrazech, které zlikvidovaly letošní úrodu, zavedl podnik sice úsporná opatření, ale jen částečně. "Jelikož jde o trvalé kultury a jelikož chceme mít šanci na normální úrodu v příštím roce, nelze ovocné sady nechat celoročně bez ochrany proti chorobám a škůdcům, bez hnojení, bez řezu stromů, údržby meziřadí," doplnil Kašpárek. Sklizeň ovoce bude letos podle Ludvíka nejhorší z celé EU, úroda jablek v ČR meziročně klesne zhruba o 65 procent.  Loni bylo podle Českého statistického úřadu ve Středočeském kraji sklizeno z 2,4 milionu jabloní téměř 30 000 tun jablek. Kraj se na celorepublikové produkci jablek podílel nejvíce, téměř z 30 procent.*

úroda jablek

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down