02.09.2024 | 12:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Osvědčené insekticidní postupy

Podzimní sezóna představuje pro pěstitele řepky olejky jednu z největších výzev. Škody způsobené škůdci, jako je dřepčík olejkový, zápředníček polní či mšice, mohou významně ovlivnit výnosy. Rostoucí tlak škůdců, spojený s omezenými možnostmi insekticidní ochrany, vyžaduje strategický přístup a využití nejmodernějších metod, které pomohou zajistit zdravé a silné porosty.

V tomto článku se zaměříme na klíčové kroky a osvědčené postupy, které vám pomohou chránit vaše pole před těmito hrozbami.

Moření osiva – základ úspěšné ochrany

Jedním z prvních kroků, jak chránit plodiny před škůdci, je insekticidní moření osiva. Přípravek Buteo® Start je moderní řešení, které poskytuje systematickou ochranu od samého počátku růstu. Aktivní látka flupyradifurone působí přímo přes kořenový systém a chrání mladé rostliny proti širokému spektru škůdců, včetně dřepčíků, květilky a krytonosce zelného. Buteo® start zabezpečuje ochranu řepky v citlivém období od vzcházení do dvou pravých listů. Tento přípravek nejenom chrání plodiny během jejich raného vývoje, ale také napomáhá předcházet vzniku rezistence škůdců díky odlišnému mechanismu působení, protože flupyradifurone, účinná látka v přípravku Buteo® Start, je součástí nové chemické třídy butenolidů.

Zaznamenaný nálet dřepčíků do digitálního lapače Magic Trap na podzim 2023

Insekticidní systém D-ACT

Insekticidní systém D-ACT je moderní řešení pro komplexní ochranu na podzim. Po ochraně během raných fází růstu následuje potřeba chránit rostliny během vegetace. Insekticidní systém D-ACT, který kombinuje přípravky Decis® Forte a Yoroi®, je v tomto ohledu nepostradatelný. Díky kombinaci dvou různých mechanismů účinku poskytuje systém D-ACT komplexní ochranu proti nejvýznamnějším podzimním škůdcům. Tento systém navíc umožňuje střídání účinných látek, což snižuje riziko vzniku rezistentních populací škůdců. Je to praktické řešení, které poskytuje jak rychlý zásah, tak dlouhodobou ochranu, čímž zajišťuje stabilní výnosy i v náročných podmínkách. Decis® Forte je kontaktní insekticid, který poskytuje rychlý zásah proti širokému spektru škůdců, zatímco systémový Yoroi® působí dlouhodobě a zajišťuje spolehlivou ochranu. Tato kombinace se ukázala jako zvláště účinná proti mšicím, dřepčíkům a zápředníčkům, což potvrzují jak polní pokusy, tak i zkušenosti pěstitelů.
Yoroi® navíc nabízí efektivní přístup k ochraně plodin díky své aktivní látce, která se váže na nikotinové acetylcholinové receptory škůdců. Tento mechanismus je vysoce účinný proti širokému spektru hmyzích škůdců, kteří mohou způsobit vážné škody na plodinách. Výhodou je, že přípravek působí dlouhodobě, což umožňuje snížit počet aplikací a tím i náklady na ochranu.

Cenově zvýhodněné balíčky a optimalizace nákladů

Pěstování plodin je náročné nejen na čas, ale i na náklady. Proto je důležité hledat způsoby, jak optimalizovat výdaje, aniž by se ohrozila kvalita ochrany plodin. Využijte jedinečné nabídky slevy až 12,7% na společný nákup insekticidů Decis® Forte 3L a Yoroi® 5 kg v D-ACT packu. Pro ty, kteří nevyužijí celý balíček D-ACT, je zde navíc nabídka na zlevněný samostatný nákup Yoroi® v Maxi Packu. Při nákupu 5 kg a jejich násobků můžete získat slevu 8 % oproti běžnému nákupu. To vám umožní investovat více do dalších aspektů pěstování, a zajistit tak maximální efektivitu celého procesu.

Jak předejít škodám?

Prevence je klíčem k úspěchu. Pravidelná kontrola porostů, správné načasování ošetření a vhodná agrotechnika mohou pomoci minimalizovat škody způsobené škůdci.
Pokud hledáte spolehlivý způsob, jak sledovat nálet škůdců do porostů, máme pro vás řešení! Digitální žlutý lapač Magic Trap je moderní nástroj, který vám pomůže přesně monitorovat výskyt škůdců v řepkovém poli. Digitální lapač si můžete zakoupit na webové stránce https://magicscout.app/cs-CZ/magictrap.

Osvědčená řešení

Podzimní sezóna je pro pěstitele řepky olejky náročná, ale s využitím moderních insekticidních postupů lze úspěšně chránit plodiny před škůdci a zajistit tak vysoké výnosy. Použití přípravků jako Buteo® Start, Decis® Forte a Yoroi® vám pomůže zajistit, že vaše pole zůstane zdravé a plodné i v obtížných podmínkách. Využití cenově zvýhodněných balíčků a správné plánování ochrany vám pak umožní maximalizovat návratnost vašich investic a dosáhnout co nejlepších výsledků.
Používejte přípravky na ochranu rostlin bezpečně. Před použitím si vždy přečtěte označení a informace o přípravku. Respektujte varovné věty a symboly.*

Ing. Ján Hanuska
Bayer

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down