Soutěž o biopotravinu roku vyhrála Biofarma Sasov s vepřovým masem Bio Přeštík

Soutěž o biopotravinu roku letos vyhrálo vepřové maso Bio Přeštík v plechu z Biofarmy Sasov. Jihlavská farma skončila na prvním místě i loni, a to se svou bioslaninou z přeštického prasete. Porota vybrala vítěze ze 140 biopotravin, v loňském roce jich bylo přihlášených 118. Soutěž pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, jehož zástupci v Praze spolu s ministrem zemědělství Markem Výborným  předali ceny vítězům.

Biofarma roku 2024 - logo

Ekologické zemědělství

Koncem loňského roku působilo v Česku 5341 ekologických zemědělců a 969 výrobců biopotravin, podíl obhospodařované ekologické půdy dosahoval 16,8 procenta. "Meziročně jsme navýšili rozsah plochy a překonali jsme hranici 600 000 hektarů ze zhruba 3,5 milionu hektaru, které jsou v ČR obhospodařované," doplnil ministr. Ke konci roku 2021 hospodařili ekologicky farmáři na výměře 558 124 hektarů, což bylo 15,7 procenta plochy, do roku 2030 by měl podíl dosáhnout čtvrtiny.

Šesté ocenění pro Biofarmu Sasov

Biofarma Sasov získala ocenění za nejlepší biopotravinu pošesté. Přeštické maso má podle majitele farmy Josefa Sklenáře více tuku než běžně dostupné vepřové maso a jeho výkrm trvá déle, což zvyšuje jeho cenu a pro většinu zemědělců je chov nerentabilní. Zhruba 380 gramů masa stojí 250 korun. Kateřina Urbánková ze svazu ekologických zemědělců dodala, že existuje skupina obyvatel, kterou nepřesvědčí, aby biopotraviny nakupovali, pro velkou část populace to je ale pouze osobní rozhodnutí a mohou si dovolit ve větším biopotraviny nakupovat. Sklenář upozornil, že černostrakaté přeštické prase je v současnosti ohroženo vyhynutím a plemeno je zařazené v genové rezervě. "Najde-li maso a masné výrobky z přeštíků své větší uplatnění na trhu, budou se jejich chovy rozšiřovat," řekl Sklenář.

Vyhlášení výsledků soutěže zároveň zahájilo 20. ročník osvětové kampaně ministerstva zemědělství nazvané "Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství".

Další ocěněné produkty

V soutěži porota ocenila také nejlepší biovíno, vítězem se stalo Chardonnay z Vinařství Čech. Mezi steakovými bio masy zvítězilo jehněčí ossobuco z farmy Rudimov a ocenění v kategorii biopotravin rostlinného původu si odnesl mošt z Moštárny Hostětín. V kategorii mléčných výrobků porota ocenila farmářský sýr z farmy Menšík a v kategorii pro gastronomii zvítězila firma Živá farma.*

Přeštík v plechu  - Biofarma Sasov

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down