16.09.2024 | 02:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rizika dopadů ekonomické krize

Mezinárodní konference pod názvem „Rizika dopadů ekonomické krize na sociální smír, z pohledu zaměstnanců“, kterou zorganizovala Asociace samostatných odborů, se uskutečnila nedávno v Praze. Tato odborová centrála mimochodem sdružuje i zaměstnance v zemědělských podnicích, je tedy v nich účastníkem sociálního dialogu.

Jak na ní uvedl předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Jaroslav Dufek, mottem této konference byla otázka, v jakém duchu by se mělo nést kolektivní vyjednávání v současném období, které je provázeno krizemi, jež neblahým způsobem zasahují do života a životní úrovně, jak členů odborů, tak i ostatních zaměstnanců.

„Je důležité, jak se budou ekonomicky chovat rodiny a jednotliví občané, protože mohou být velice zaskočeni některými finančními náklady, které mohou odčerpat značnou sumu z jejich již tak nízkých mezd a platů za jejich práci. Všechny negativní dopady ekonomických krizí se totiž projevují na sociálním smíru,“ řekl.

Zároveň dodal, že není možné všechny problémy s financováním státního rozpočtu přenášet na občany, a ještě přitom k tomu zadlužovat státní pokladnu. Předseda ASO dále poznamenal, že v minulých letech odbory u nás řešily jeden problém, a to zvyšování minimální mzdy v závislosti na negativní vývoj české ekonomiky, na růst inflace, a tím i zdražování základních životních potřeb.

Zaměstnavatelé nadhazují otázku, že zvyšující se minimální mzda vede k nadměrnému propouštění zaměstnanců. Podle Bohumíra Dufka ale čas ukázal, že tomu tak není. „Zaměstnavatelé nyní tvrdí, že zvyšování minimální mzdy musí být pomalé, aby to neohrozilo jejich podnikání. Pro zaměstnance je ovšem příznivé to, že § 111 zákoníku práce jednoznačně stanoví, že vláda každé dva roky stanovuje svým nařízením koeficienty k výpočtu minimální mzdy, s tím, že pokud dojde k podstatné změně vnitrostátních ekonomických podmínek, je možné výši koeficientu měnit před uplynutím stanoveného období,“ dodal.

Bohumír Dufek se vyjádřil i připravovanému propouštění zaměstnanců bez udání důvodu. Je podle něj žádoucí, aby byl přijat dokument, který povede ke stanovení opatření k postupnému zvyšování pokrytí zaměstnanců kolektivními smlouvami. V této souvislosti upozornil na skutečnost, že Evropský parlament a Rada EU přijali 19. října 2022 „Směrnici o přiměřených minimálních mzdách v Evropské unii“, ve které je také vyjádřena podpora kolektivnímu vyjednávání a vyššímu pokrytí pracovních práv a zájmů zaměstnanců kolektivními smlouvami. Zdůraznil, že je to jasná deklarace podpory kolektivního vyjednávání, zejména pak v souvislosti s vyjednáváním o mzdách!

Bohumír Dufek poté poznamenal, že všeobecná výdělková úroveň je v České republice stále nízká. Přičemž výše minimální mzdy patří dlouhodobě k nejnižším v Evropské unii. „Změny pro roky 2025 a 2026 povedou ke zvýšení minimální mzdy, což posílí výši příjmů, a přiblíží mzdovou úroveň v České republice k platům, kterými jsou zaměstnanci odměňováni ve vyspělejších zemích. Věřím, že se rychleji přiblížíme k evropským standardům a dosáhneme velice rychle 50 % jejich průměrné mzdy,“ dodal.

Podle předsedy Asociace samostatných odborů je před námi období, kdy odbory by měly urychleně stanovit své vlastní ekonomické, sociální a politické priority. „Naše centrála předstihla dobu tím, že v rámci tohoto projektu zadala průzkum pod názvem ‘Rizika dopadů ekonomické krize na sociální smír z pohledu zaměstnanců‘. Bude to jasný návod a důležitý krok k tomu, jak lépe porozumět dopadům na pracovní a sociální podmínky zaměstnanců,“ podtrhl.

Bohumír Dufek dále uvedl, že na programu je nyní ‘Akční plán na podporu kolektivního vyjednávání‘, na kterém pracují sociální partneři spolu s Ministerstvem práce a sociálních věcí, a kteří by měli, mimo jiné, i reagovat na výstupy z tohoto dokumentu.

K jednání konference, na které vystoupili i další řečníci, se vrátíme v některém z dalších vydání týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down