17.09.2024 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Bruntálsku byl zaplavený chov slepic

Na Bruntálsku byl zaplavený chov slepic, ve kterém se nacházelo zhruba 35 000 nosnic, část jich uhynula. Jde o chov s produkcí konzumních vajec ve Městě Albrechtice. Informaci poskytla Státní veterinární správa (SVS). Přesný počet uhynulých slepic zatím správa nemá k dispozici. Veterináři také evidují i další komplikace v souvislosti se záplavami, například zatopená jatka nebo pstruhařství. V případě úhynů doporučuje správa chovatelům kontaktovat krajské správy, které zajistí bezpečnou likvidaci těl v asanačním podniku.

Voda zaplavila dvě haly

Podle veterinářů voda zaplavila dvě haly, utopily se především slepice v klecích ve spodních řadách. "Panovaly obavy, že v důsledku výpadku ventilace dojde k udušení i u drůbeže ve vyšších řadách. Podle informací z dnešního dne však nebyly úhyny nosnic v horních řadách tak masivní, jak se předpokládalo," řekl za SVS Petr Majer. Uhynulá drůbež bude vynesena a odvezena do asanačního podniku, doplnil. Správa dnes řešila také zatopená jatka v Českém Těšíně, v době zatopení se na jatkách ale nenacházela žádná živá zvířata. "Bylo zde však zatím blíže nespecifikované množství živočišných produktů. V současné době probíhá pod dozorem veterinárních inspektorů jejich vynášení a následně proběhne jejich neškodná likvidace v asanačním podniku," upřesnil Majer. Veterináři na krizových linkách zaznamenávají i další případy, z více regionů mají například nahlášená zaplavená pstruhařství. "Z některých míst jsou hlášené případy ohrožení a nutné evakuace zvířat kvůli povodni, například ovcí či koní," doplnil Majer. Podle Majera všechny krajské veterinární správy povodňovou situaci sledují a průběžně vyhodnocují, účastní se také povodňových komisí a spolupracují s ostatními složkami. Po víkendu s vydatnými srážkami se potýká se záplavami většina krajů, nejhorší situace je na východu ČR.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down