Veterinární zákon by mohl upravit podmínky halal a košer porážek na jatkách

Veterinární zákon by mohl nově upravit podmínky, za nichž mohou jatka i náboženské společnosti a církve porážet zvířata zvláštními metodami stanovenými náboženskými obřady, tedy halal a košer porážky. Pozměňovací návrh k vládní novele veterinárního zákona v tomto směru předložila skupina poslanců pětice stran včetně hnutí ANO v čele s ministrem zemědělstvím Markem Výborným (KDU-ČSL). Jde o vládní veterinární novelu, která od roku 2026 zavádí povinnost jatek mít kamerové systémy, aby bylo možné sledovat, jak zaměstnanci zacházejí se zvířaty. Novelu Sněmovna projednala ve druhém čtení, kdy poslanci načítali pozměňovací návrhy.

logo Halal

  

Ekonomické důvody návrhu

Účelem uvedeného návrhu je podle důvodové zprávy to, aby se zvířata k těmto rituálním porážkám nemusela vyvážet z Česka a místo nich se budou vyvážet až produkty. Ministr Výborný poukazoval na to, že zvířata pro tento druh porážek se nyní vyvážejí třeba do Polska, které je umožňuje, nebo do Turecka. Odtamtud se pak takto získané maso jatečních zvířat dostává ke spotřebitelům a v Turecku nebo Polsku zůstává zisk. Podmínkou pro tento druh porážek bude povolení ministerstva zemědělství. Ujistil, že důvody pro legalizaci této metody jsou ekonomické. "Není to žádné nehumánní zacházení se zvířaty," ujistil.

Tyto praktiky dosud upravuje zákon proti týrání zvířat. Umožňuje je však pouze pro potřeby církví a náboženských společností, ale ne pro ekonomické potřeby, stojí v důvodové zprávě. K návrhu zaujal negativní stanovisko poslanec SPD Oldřich Černý. "Žijeme v 21. století a ne ve středověku," řekl. Podle něj půjde o uvolnění pravidel a možné trýznění většího množství zvířat.

Kamerový systém na jatkách

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) spolu s pirátskou poslankyní Klárou Kocmanovou navrhly kamerový systém rozšířit na všechny prostory jatek, kde se manipuluje se zvířaty, a nikoli jen na vykládku. Kamery chtějí zavést i na jatkách usmrcujících drůbež, králíky a zajíce.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down