Nová evropská iniciativa podpoří zastoupení řemeslných piv na trhu

Hájit rozmanitost řemeslných piv a zajistit, aby řemeslná piva měla dostatečné zastoupení na trhu, bude cílem nové evropské iniciativy s názvem Nezávislí pivovarníci Evropy, jejímž spoluzakladatelem je Českomoravský svaz minipivovarů. Svaz o tom informoval v tiskové zprávě. Evropské nezávislé pivovary chtějí také zvýšit povědomí o rozmanitosti celé pivní kultury a tradici piva.

Jedním z cílů je rozvíjet českou pivní kulturu

"Kromě kvality a pestrosti nabídky je jedním z cílů hájit a rozvíjet naší bohatou českou pivní kulturu. Na tom chceme intenzivně spolupracovat s tuzemskými i zahraničními asociacemi," uvedl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich. Podle svazu iniciativa nemá bojovat proti globálním hráčům na trhu, ale soutěžit s nimi férovým způsobem, zlepšovat nabídku a dotvářet vnímání celého pivovarnického sektoru. Členové nezávislých pivovarníků si budou mimo jiné vyměňovat zkušenosti a pomáhat si s uplatněním na trhu. "Mnoho výzev, kterým čelíme ve Velké Británii, sdílejí naši přátelé v Evropě, a proto má smysl, abychom blíže spolupracovali na výměně informací a jejich řešení," řekl výkonný ředitel britské Společnosti nezávislých pivovarů Andy Slee. "Každý stát má jiná specifika a problémy. Někde je to nerovný souboj s dominantními hráči na trhu, jinde zase legislativa. Vzájemně se chceme podpořit, inspirovat se a sdělovat si svoje zkušenosti," dodal Voldřich. Nezávislí pivovarníci také chtějí zvýšit povědomí veřejnosti o rozmanitosti pivní kultury, regionálním původu a tradicích piva. Iniciativa věří, že nezávislým pivovarům, které se potýkají s nepříznivým prostředím, pomůže rychlý a přímý přenos informací, členové proto plánují pravidelná setkávání o měnící se situaci na trhu, cenách, nebo právních ustanoveních. Jedním z cílů je i zastupování zájmů nezávislých pivovarníků v Bruselu. Členové iniciativy svou činnost financují sami z příspěvků. Iniciativa zastřešuje téměř 3000 členů z celé Evropy, mezi zakládající členy patří asociace z České republiky, Finska, Francie, Itálie, Německa, Nizozemska, Polska, Rakouska, Švýcarska a Británie. V Česku aktuálně podle údajů svazu působí 508 minipivovarů s výstavem do 10 000 hektolitrů. Ještě před 20 lety jich bylo 27. Jejich podíl na trhu představuje necelá tři procenta. Význam minipivovarů si uvědomuje také česká vláda, v důvodové zprávě k novele o spotřebních daních, která mimo jiné umožňuje propojeným minipivovarům dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva, tvrdí, že dotváří pestrost a rozmanitost nabídky českého pivovarství. "Také přispívají k rozvoji turismu v rámci jednotlivých regionů a jejich přínos lze spatřovat také ve výchově dalších sládků pro větší podniky," stojí v důvodové zprávě.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down