Vinobraní na jihu Moravy je u konce, úroda je podle odhadů podprůměrná
Vinobraní na jihu Moravy je u konce, hroznů je ale letos méně. Uvedli to oslovení vinaři z jižní Moravy. V minulosti přitom na přelomu září a října sklizeň obvykle vrcholila. Oslovení vinaři buďto už veškeré hrozny sklidili, nebo se sklizní skončí příští týden. Letošní výnos zatím nevyčíslili, odhadují ale, že bude nižší než v uplynulých letech.
"Většina hroznů na jihu Moravy bude sklizená do pátku, na příští týden zbude maximálně pět procent. Důvodem tak časného konce vinobraní je i časný začátek sklizně a zejména rychle dozrávání v průběhu srpna kvůli vysokým teplotám. Vinaři se chtěli vyhnout poklesu kyselin, což sklizeň urychlilo," zhodnotil výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.
Slabší výnos
Oslovení zástupci malých vinařství uvedli, že sklizeň už v minulých dnech skončila. "Poslední hrozny Frankovky jsme sklízeli v sobotu. Réva letos i dříve odkvetla, sklizeň tak začala o 14 dní dřív než obvykle. Výnos je letos slabší než v minulých letech, asi 20 procent vinic nám na jaře pomrzlo, úroda je nejhorší za deset let," poznamenal Josef Svoboda z Vinařství Marek Svoboda ve Velkých Bílovicích.
Také Vinařství Hrabal z Velkých Bílovic se sběrem už skončilo a to v první říjnový den. "Úroda je tak na 60 až 70 procentech ve srovnání s minulým rokem, ale kvalita je dobrá. Sice jsou trochu nižší kyseliny, ale není to nic dramatického," zhodnotil Stanislav Hrabal.
Poslední dny sklizně odpočítávají také velká vinařství. Znovín Znojmo v tomto týdnu skončí s vinobraním na Hustopečsku, kde má polovinu vinohradů, dalších 250 hektarů má na Znojemsku. Generální ředitel Karel Matula uvedl, že tam skončí sklizeň v polovině příštího týdne.
Malá výlisnost
Ještě v tomto týdnu sklidí poslední hrozny i Vinium Velké Pavlovice. "Úroda je katastrofální. Bobule jsou vyschlé, na střapci je jich málo, výlisnost je malá," podotkla obchodní ředitelka Ladislava Antálková.
Naplno pracují i stroje ve vinohradech Chateau Valtice, příští týden budou ještě sklízet v okolí Dolních Dunajovic a na Pálavě. "Sklidit 630 hektarů nějakou dobu trvá, ale naštěstí už kyseliny neklesají, cukry jsou pěkné a zatím jsou hrozny v dobré kondici. Jedeme naplno, bude záležet také na tom, co dovolí deště, které mají přijít o víkendu," konstatoval David Šťastný za vinařství.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!