Pokles tučnosti mléka

Zájem o mléčné výrobky se v ČR po předchozím poklesu od druhé poloviny minulého roku zvyšuje. Na úroveň rekordního roku 2021 se podle předpokladu předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka domácí spotřeba ale letos nedostane. Mléka mají mlékárny dost, snižuje se však jeho tučnost, což je dané změnou chovaných plemen krav i letošním horkým létem, které pro dojnice představuje stres a má dopad na kvalitu jejich krmiva, uvedl Kopáček a tiskové konferenci v Přibyslavi k 33. Mlékárenskému dni.

Výroba přírodních sýrů meziročně stoupla

Podotkl, že nízký tuk se při zvýšené výrobě sýrů projevuje v nevyvážené tukové bilanci.  Výroba přírodních sýrů letos v České republice meziročně stoupla o 8,2 procenta, což představovalo nejvyšší nárůst z evropských zemí. Stoupla rovněž výroba tvarohů, a to o 5,7 procenta, smetany o dvě procenta a ostatních zakysaných výrobků o 9,6 Procenta. Naopak poklesla produkce sušeného mléka, a to o sedm procent, což ej dáno celkovou mléčnou bilancí, kdy při vyšší výrobě sýrů máme méně přebytků k sušení, doplnil. Produkce másla se také zvýšila, a to o 6,5 procenta. Máslo je, ale jeho cena nyní roste. „To odpovídá ceně smetany, té suroviny pro výrobu másla, která se výrazně zvýšila,“ řekl Kopáček. Mimo slevové akce se kostka másla v obchodech prodává za více než 50 korun, některá značková másla i za 64 korun, uvedl. „Máslo se sem z velké části dováží, 42 procent naší spotřeby je bohužel máslo z dovozu.“ řekl předseda svazu. Nemusí to být čerstvé máslo, ale i podstatně starší máslo ze skladových zásob.

Nepříznivé ekonomické podmínky z velké části pominuly

Nepříznivé ekonomické podmínky, které na mlékárny dopadaly, včetně vysoké inflace a nižší koupěschopnosti, podle Kopáčka už z velké části pominuly. „Lze konstatovat, že se český mlékárenský průmysl zase rozvíjí pozitivnějším směrem,“ řekl předseda Českomoravského mlékárenského svazu. Dodávky mléka do českých mlékáren v letošních sedmi měsících meziročně stouply o 3,3 procenta. Cena syrového mléka má od začátku roku mírně rostoucí trend, uvedl Kopáček. Litr teď mlékárny vykupují v průměru za 11 až 11,20 koruny. Kopáček očekává, že do konce roku bude tento rostoucí trend pokračovat. Kopáček ve svém příspěvku poukázal i na přibývající administrativní opatření. „Těch požadavků z titulu různých enviromentálních opatření se na nás hrne příliš mnoho,“ řekl. Omezená podle něj také byla řada podpor, což snižuje schopnost českých výrobců konkurovat zahraničí. Zmínil i připravovanou novelu vyhlášky o školním stravování omezující mléčné porce ve školách, kdy ochucené mléčné výrobky mohu být podávány maximálně jednou měsíčně a mléčné nápoje pouze dvakrát. „Mléko je tak zcela nesmyslně démonizováno,“ řekl s tím, že nerozumí tomu, proč ČR nejde naopak cestou celosvětového doporučení podávat tři porce mléčných výrobků denně. Rovněž prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová upozornila na byrokracii, která se „řítí“ z Bruselu. Na základě nového nařízení o odlesňování by měli chovatelé na jatkách prokazovat, že zvířata nepásli na odlesněných plochách nebo že by mohl být nařízený pokles potravinářského odpadu u zpracovatelů, který je podle ní už teď minimální, či o vykazování emisí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down