02.09.2024 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nechyběly soutěže ani jízda na koni

Mnoho různých aktivit, jako je například jízda na koni, vědomostní soutěže, či historické techniky práce v zemědělství, jako je mlácení obilí cepem, či ruční dojení nebo orbu koňmi, si mohli vyzkoušet návštěvníci Selského dne, který se uskutečnil koncem srpna na farmě rodiny Buchtových v Babicích nad Svitavou. Ve spolupráci s rodinou Buchtových ho pořádala Asociace soukromého zemědělství Brno za přispění Jihomoravského kraje.

Selský den se konal pro velký zájem již podruhé

Jak upřesnil Vlastimil Buchta, Selský den se na jejich statku konal letos pro velký zájem již podruhé. „Vloni tu bylo 150 soutěžících dětí,“ podotkl Buchta s tím, že na jednotlivých stanovištích si děti mohly ověřit své znalosti o zvířatech a o přírodě. Tato akce byla určená nejen dětem, ale také dospělým, kteří mají rádi přírodu, zvířata a dobré jídlo. Jejím cílem je přiblížit veřejnosti zemědělství z blízka. Kromě soutěží nechyběla ani ukázka moderní zemědělské techniky, zájemci se přitom mohli svézt jak v traktoru, tak ve sklízecí mlátičce.  Pro chuťové buňky byl k dispozici bohatý výběr občerstvení a produktů od členů asociace.  Vlastimil Buchta zavzpomínal, že jakmile začal platit transformační zákon, se dvěma bratry se rozhodli, že budou hospodařit. Získali určitý majetek a koupili transformační podíly. Původně obhospodařovali 180 hektarů zemědělské půdy. Časem svoji výměru rozšířili na současných 550 hektarů orné půdy a travních porostů v těsném sousedství s Chráněnou krajinnou oblastí. „Postupně jsme koupili dva podniky a od té doby tady hospodaříme. S úspěchem, neúspěchem, jak který rok, Ale v žádném případě jsme nenaříkali,“ prohlásil Vlastimil Buchta s tím, že podnik prošel generační obměnou. Začínali jako tři bratři, kteří ho zhruba před dvěma lety předali svým synům. Nyní ho obhospodařují tři bratranci s rodinami.  Vlastimil Buchta připomněl, že do roku 2010 měli kromě rostlinné také významnou živočišnou výrobu. Chovali 240 dojnic a zaměřovali se na produkci mléka. Cena za něj byla však neúnosná, a proto tuto činnost ukončili. V současnosti se zaměřují zejména na rostlinnou výrobu, pěstují pšenici, která je základem, sladovnický ječmen, kukuřici, slunečnici a řepka. „Snažíme se dělat jen potravinářskou pšenici,“ podotkl. Žně i v této oblasti byly letos rychlé. Je tu hodně sucho, ale ještě to na komodity, které zatím nejsou sklizené, což je slunečnice, sója, kukuřice, takový vliv nemá. „Pokud ale sucho bude pokračovat, bude to na pováženou,“ podotkl. Jak uvedl Vlastimil Buchta mladší, živočišnou výrobu zastupuje 13 jalovic a dva býci českého strakatého skotu, které Buchtovi chovají na pastvinách na maso.  Vedle vlastní zemědělské produkce poskytují služby v oblasti ustájení koní. To jim přispívá k lepší ekonomice.

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down