Chovatelé českého strakatého skotu představili své úspěchy

Chov dojnic je soustředěn zejména do středních a větších podniků, které byly velice postiženy novou společnou zemědělskou politikou. Uvedl to předseda představenstva společnosti Proagro Radešínská Svratka Jaroslav Michal při zahájení 16. ročníku výstavy Den českého strakatého skotu, který se uskutečnil v Radešínské Svratce. Poukázal také na to, že za posledních asi třicet let se průměrná užitkovost dojnic téměř zdvojnásobila.

Vysočina je základnou chovu skotu

Michal připomněl, že letos je to 30 let od doby, kdy se v roce 1994 organizovala první výstava českého strakatého skotu. „Chtěli jsme udělat něco, čím bychom naši šlechtitelskou a chovatelskou práci prezentovali veřejnosti,“ řekl a vyzdvihl, že za těch třicet až 35 let se chovatelé z České republiky dostali na špičku v Evropě i ve světě. Tenkrát se chovalo asi 1,2 milionu krav a průměrná užitkovost představovala 4500 litrů, v současnosti již přesahuje devět tisíc litrů. Počet dojených krav však výrazně klesl. Michal poznamenal, že Vysočina, kde se výstava koná, je základnou chovu dojnic tohoto plemene. Například v okresu Žďár nad Sázavou jsou asi dvě desítky firem, které chovají dojené krávy. Michal pochválil mimo jiné ministra zemědělství Marka Výborného, že se snaží chovatele podpořit. Ministr Výborný, který výstavu také navštívil, konstatoval, že výsledky tuzemských chovatelů potvrzují vysokou úroveň chovu. Chovatelské úspěchy ocenil i prezident Světové simentalské federace Sebastian Auernig z Rakouska. Hejtman kraje Vysočina Vítězslav Schrek poznamenal, že výstava se koná v nelehké době, kdy řada regionů bojovala s povodněmi. Ty se na Vysočině podařilo zvládnout. Podle něj Kraj Vysočina byl vždy přátelský k zemědělcům a snaží se vytvářet prostor pro diskusi a partnerství. Podle hejtmana výstava Den českého strakatého skotu není jen ukázkou vysoké kvality chovaného skotu, ale také prostorem pro výměnu zkušeností a názorů mezi plemenáři a chovateli skotu. Předseda Svazu chovatelů českého strakatého skotu Marian Bílý konstatoval, že v Radešínské Svratce se již tradičně setkávají chovatelé, šlechtitelé, obchodní partneři a příznivci českého strakatého skotu, a to nejen z tuzemska, ale i ze zahraničí. Nedílnou součástí jsou i vystavující firmy ze všech oblastí, počínaje plemenářskou prací přes zemědělskou techniku, specializované výživářské firmy, ale i další služby pro zemědělství. „Jsem rád, že se zde mohu potkat také se studenty a žáky zemědělských škol a univerzit i s jejich pedagogy,“ uvedl Bílý při příležitosti této akce. Zároveň připustil, že letošní ročník výstavy Den českého strakatého skotu nebylo jednoduché zorganizovat. V České republice se objevila katarální horečka a s ní přišly i mimořádná veterinární opatření. Mnoho oblastí také bojovalo s povodněmi. I přes intenzivní nepřízeň počasí se však organizátoři rozhodli, že tato akce nebude zrušena. Předseda svazu informoval, že se rozhodli podpořit finanční sbírkou poškozené povodněmi. Její výtěžek bude primárně směřovat k chovatelům, kteří byli nějakým způsobem povodněmi zasaženi a mají prokazatelné škody na svém majetku. Národní výstava Den českého strakatého skotu Radešínská Svratka se konala opět po dvou letech. Zúčastnilo se jí několik desítek chovatelů z celé České republiky s více než 150 kusy všech kategorií skotu. Součástí akce byly rozsáhlé expozice zemědělské techniky, služeb a výrobních programů zastoupených více než stovkou vystavovatelů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down