Výzva k nákupu tuzemských výrobků

V poslední době se potýkáme se samými přírodními katastrofami, na jaře to byly stoleté mrazy, do toho se přidává katarální horečka, měli jsme tu ptačí chřipku, a nyní to jsou povodně. „I přes to, myslím, máme slušné výsledky,“ uvedl to náměstek ministra zemědělství Radek Lanč při slavnostním zahájení 48. ročníku veletrhu Zahrada Čech v Litoměřicích, jehož konání bylo vzhledem k extrémně nepříznivému počasí druhý den zrušeno.  

Propagace regionálních potravin

Také starosta Litoměřic Radek Lowy potvrdil, že tento rok přicházejí samé „lepší“ věci. „Co mohlo, tak nám zmrzlo, přišli jsme o ořechy, meruňky, zmrzly nám vinohrady, pak přišly deště, tak shnily cibule a česnek,“ shrnul. Europoslanec Alexandr Vondra připomněl, že se České republice podařilo vybojovat funkci místopředsedy zemědělského výboru v europarlamentu. Podle něj je to důležitá pozice, protože se budou rozdělovat peníze na dalších sedm let. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová uvedla, že má ráda místa, kde se propagují regionální potraviny. „To, že nakupujete, je největší podpora pro všechny pěstitele a potravináře,“ řekla k přítomným návštěvníkům výstavy. Také předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík požádal spotřebitele, aby je přišli podpořit. „Tím, že budete nakupovat přímo na farmách, tak podpoříte sady v krajině,“ prohlásil. Předsedkyně Zelinářské unie Čech a Moravy Monika Nebeská poukázala na nejcennější věci v životě člověka. „Těmi je čas, zdraví a úžasní lidé kolem nás. Zdraví je to, co do sebe dostáváme, pokud budeme zdraví, získáme čas. Zdraví rovná se zelenina a ovoce. Pokud budete nakupovat českou zeleninu a ovoce a získáte tak čas, který budete mít pro své přátele,“ prohlásila. Miloš Jirovský ze Státního zemědělského intervenčního fondu připomněl, že Zahrada Čech byla vždy oslavou úspěchů českého ovocnářský a zemědělství, ti mohou prezentovat vše, co se podařilo. Senátor za Litoměřicko, Roudnicko a Slánsko Ladislav Chlupáč poznamenal, že výstava Zahrada Čech má dlouholetou tradici. Jejím cílem je propagovat ovocnáře, zelináře i včelaře a výrobce regionálních výrobků. Letošní společná expozice Ovocnářské unie ČR a Zelinářské unie Čech a Moravy a floristů byla nazvána Symfonií chutí a barev. V novém provedení byl i stánek Agrární komory Ústeckého kraje prezentující regionální potraviny.

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down