08.10.2024 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podle služby Copernicus bylo září globálně druhé nejteplejší v historii měření

Letošní září bylo globálně druhé nejteplejší v historii měření, zatímco Evropu sužovaly extrémní srážky. Informovala o tom dnes v pravidelném měsíčním bulletinu meteorologická služba Evropské unie Copernicus. Září bylo druhé nejteplejší v historii záznamů s celosvětovou průměrnou přízemní teplotou vzduchu 16,17 stupně Celsia, což je o 0,73 stupně více, než byl průměr pro září v letech 1991 až 2020. Oproti předindustriálnímu období byla průměrná teplota letos v září dokonce v průměru o 1,54 stupně vyšší. Současně šlo o 14. měsíc v 15měsíčním období, kdy průměrná globální teplota vzduchu při zemském povrchu byla více než 1,5 stupně nad předindustriální úrovní.

Letošní rok bude zřejmě nejteplejším rokem v historii záznamů

Průměrná globální teplota za posledních 12 měsíců, tedy od října 2023 do září 2024, je druhou nejvyšší zaznamenanou teplotou za jakékoli 12měsíční období, a to 0,74 stupně nad průměrem let 1991 až 2020 a odhadem 1,62 stupně nad předindustriálním průměrem z let 1850-1900. Globální průměrná teplotní anomálie od začátku roku je o 0,71 stupně Celsia vyšší než průměr z let 1991 až 2020, což je nejvyšší zaznamenaná hodnota pro toto období. Je tak téměř jisté, že rok 2024 bude nejteplejším rokem v historii záznamů, upozorňuje Copernicus. Na samotné evropské pevnině byla průměrná teplota v září 2024 o 1,74 stupně vyšší než průměrná teplota v září v letech 1991 až 2020, což z tohoto měsíce činí i v Evropě druhé nejteplejší září v historii měření, a to po loňském září 2023, které bylo vyšší než průměr o 2,51 stupně Celsia. Teploty v Evropě přitom byly v září většinou nadprůměrné ve východní a severovýchodní Evropě, ale podprůměrné ve velké části západní Evropy, včetně Francie, většiny Pyrenejského poloostrova a Islandu. Mimo Evropu byly teploty nejvíce nadprůměrné v Kanadě, ve středu a na západě Spojených států, v Jižní Americe, severovýchodní Africe, Číně a Japonsku. Podprůměrné teploty byly v oblasti Sahelu, jižní Afriky, na východě USA, v některých částech střední Asie a v západní Antarktidě. "Září 2024 bylo druhé nejteplejší na světě i v Evropě. Extrémní srážky v tomto měsíci, které pozorujeme stále častěji, zhoršuje teplejší atmosféra, což vede k intenzivnějším dešťům. Během několika dní spadlo množství srážek obvyklé pro několik měsíců," konstatovala zástupkyně ředitele služby Copernicus Climate Change Service (C3S) Samantha Burgessová. Varovala dále, že riziko extrémních srážek bude s rostoucí teplotou dále narůstat. "Čím dříve dosáhneme nulových emisí, tím dříve budeme schopni toto riziko zmírnit," dodala. V září 2024 spadlo na většině území Evropy nadprůměrné množství srážek. Zejména bouře Boris vedla v polovině měsíce k silným srážkám, záplavám a souvisejícím škodám ve střední a východní Evropě, včetně České republiky.*

teploměr

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down