09.10.2024 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Potravinové banky vybraly na pomoc po povodních 1400 tun pomoci za 130 mil. Kč

Potravinové banky vybraly na pomoc oblastem zasaženým povodněmi 1400 tun potravin a další materiální pomoci, hodnota darů dosáhla 130 milionů korun. Na setkání s novináři a dárci to řekl předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček. Do pomoci se podle něj zapojilo 300 000 lidí. Ocenil zejména solidaritu a dobrou spolupráci se složkami záchranného systému. Například hasiči museli zhruba 70 tun pomoci dopravit do zasažených oblastí vrtulníky.

"Je to ohromná částka, kterou se podařilo během dvou týdnu shromáždit a distribuovat tam, kde bylo potřeba," řekl Slavíček. Nejvíce byla v zasažených oblastech podle něj v prvních dnech potřeba pitná voda, která běžně ve skladech nebývá. "Máme ji ještě teď dost, jsme schopni pokrýt ještě několik týdnů pomoci," dodal.

Rychlá reakce dárců

Federace potravinových bank otevřela sběrná místa materiální pomoci v neděli 15. září. Podle Slavíčka dárci jen během prvních dnů naplnili 30 kamionů. Slavíček vyzdvihl nejen ochotu lidí, kteří rychle naplnili sklady, ale také zvládnutou koordinaci. Díky ní se i v prvních dnech podařilo do zaplavených míst dostat pitnou vodu a další dary. "Víc než 70 tun pomoci bylo přepraveno vrtulníky, protože v prvních dnech se nebylo na místo možné dostat žádnou technikou," řekl vedoucí oddělení integrovaného záchranného systému Hasičského záchranného sboru Martin Pávek.

Škody ve výši 18 miliard korun

Podle Pávka ale situace v zasažených oblastech stále není dobrá, mnoho domácností je bez plynu a tepla. Povodně zasáhly v polovině září po vytrvalém dešti zejména Moravskoslezský kraj a sever Olomouckého kraje, s výjimkou západu a severozápadu Čech se ale toky rozvodnily v celé zemi. Česká asociace pojišťoven odhaduje škody ve výši téměř 18 miliard korun. K 8. říjnu lidé nahlásili 66 300 pojistných událostí.*

Potravinová banka - naložený kamion

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down